• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

22.07.2022

20:10

MESEČNA KARTA ZA JAVNI PREVOZ NA TRI MESECA IZNOSI 9 EVRA! Ovaj eksperiment se pokazao kao dobar, evo GDE!

Društvo

MESEČNA KARTA ZA JAVNI PREVOZ NA TRI MESECA IZNOSI 9 EVRA! Ovaj eksperiment se pokazao kao dobar, evo GDE!

Podeli vest

Uvođenje jedinstvene jeftine mesečne karte za javni prevoz širom Nemačke za letnji period smanjilo je gužve na nemačkim putevima

- Bilo je manje saobraćajnih gužvi u julu u odnosu na maj, u 23 od 26 gradova u kojima smo merili - rekao je Ralf-Peter Šefer iz kompanije za GPS uređaje TomTomn za Rojters.

Za merenje je izabrana nedelja u julu u kojoj nije bilo praznika u gradovima u kojima je merenje vršeno. Merenje je takođe pokazalo manje zastoja u poređenju sa istim periodom u godinama pre pandemije.

- Možda je prerano donositi zaključke, ali verujemo da je smanjenje broja kašnjenja povezano sa uvođenjem karte od 9 evra - rekao je Šefer.

Foto: Tanjug

U Nemačkoj su podstakli korišćenje javnog prevoza

Subvencionisana cena goriva

U okviru mera za rasterećenje građana od naglog povećanja cena energenata, nemačka vlada je u junu uvela mesečnu kartu za javni prevoz na tri meseca koja košta 9 evra i važi u celoj Nemačkoj za sva sredstva lokalnog prevoza i neograničen broj putovanja.

Istovremeno, subvencionisana je i cena goriva, što, međutim, nije dovelo do osetnijeg pada cena naftnih derivata. Nemačke vlasti trenutno razmatraju u kom obliku bi podstakle korišćenje javnog prevoza posle avgusta, kada ističe tromesečna faza karte od 9 evra.

Rekordna prodaja karata

Do sredine jula prodato je preko 30 miliona mesečnih karata po sniženoj ceni. Ova mera izazvala je i brojne kritike zbog pretrpanih vozova, koji zbog haotičnih situacija delimično nisu napuštali stanice.

Mnogi koji idu na posao javnim prevozom najavili su da će, dok ne istekne ova mera i ne bude smanjen broj putnika, koristiti privatne automobile. Udruženja korisnika vozova istakla su da je tri milijarde evra, koliko je koštalo subvencionisanje karata, moglo da se potroši na modernizaciju železničke mreže.

https://informer.rs/rezultati-pretrage?phrase=Nema%C4%8Dka&submit=submit

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija