• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

01.08.2022

07:00

DIRLJIVA PRIČA IZ NIŠA, BOLESNOJ ĆERKI MAJKA DONIRALA BUBREG ! Marina: Hvala, mama, opet si mi podarila život

Informer DN

Društvo

DIRLJIVA PRIČA IZ NIŠA, BOLESNOJ ĆERKI MAJKA DONIRALA BUBREG ! Marina: Hvala, mama, opet si mi podarila život

Podeli vest

Marina Stanković iz Aleksinca ima 36 godina i, zahvaljujući majci koja joj je donirala bubreg, dobila je šansu za dug i kvalitetan život posle godinu dana na dijalizi

- Bilo mi je teško dok sam bila na dijalizi. Zamarala sam se, osećala veoma slabo. Želim da zahvalim i čestitam timu sa nefrologije, sa kardiohirurgije i da kažem mami da je puno volim i veliko hvala jer mi je još jednom podarila život! - kaže Marina, koja se još oporavlja u bolnici Kliničkog centra Niš posle transplantacije bubrega.

Foto: Informer DN

Sada, kako kaže, konačno može da pravi planove za svoj život. Polako, korak po korak.

Donorka bubrega, Marinina majka Blagica Đorđević, kaže da nije ni minut razmišljala kada je odlučila da da bubreg svom detetu.

- Kad su lekari javili da mojoj ćerki treba novi bubreg, samo sam se pitala da li sam dovoljno zdrava, da uradim sve provere i odmah joj dajem bubreg - rekla je Blagica.

Foto: Informer DN

Složena operacija izvedena je u dve sale. Radio je multidisciplinarni tim sa 30 lekara i sestara. I primalac i donorka su u dobrom stanju.

- Bubrežna funkcija je potpuno oporavljena, poslednji nalaz kreatinina je 114 i to je referentna vrednost za svaku normalnu funkciju bubrega - kaže doc. dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju UKC Niš.

Posle duže pauze, u Nišu su, u uslovima epidemije, za mesec dana urađene dve transplantacije.
Ovo je druga transplantacija ove godine u niškom kliničkom centru, dok je prošle godine urađena jedna, i to posle pauze od godinu i po dana zbog epidemijskih rizika. U sva tri slučaja reč je o živim srodničkim transplantacijama bubrega.

Kadaveričnih transplantacija, sa donora koji su doživeli moždanu smrt, gotovo da nema, jer rodbina i dalje retko daje pristanak, i to je glavni razlog za mali broj transplantacija.

- Država je uložila ozbiljna sredstva u program transplantacije, tako da ne zavisi ništa od bilo kakvih donacija, ali uz pomoć donacija obezbeđujemo bržu identifikaciju ovakvih pacijenata i možemo izbeći upućivanje genetskog materijala prema drugim centrima u Srbiji - kaže prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

U našoj zemlji trenutno oko 2.000 ljudi čeka transplantaciju organa. Samo na transplantaciju bubrega čeka više od 700 ljudi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SESTRA BRATU DALA BUBREG! Transplatacija obavljena u KC Vojvodine
Društvo

SESTRA BRATU DALA BUBREG! Transplatacija obavljena u KC Vojvodine

Po smirivanju epidemiolške situacije i smanjenja učestalosti kovid infekcija u Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, juče je urađena jedna transplantacija bubrega, poreklom od živog srodnog davaoca organa (sestre bolesnika)

01.06.2022

14:42

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija