• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

07.08.2022

08:36

RAZUMETI PRIRODU ZLA ZNAČI SPREČITI DA SE ONO PONOVI! Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi "Oluju" i veliča ustaške ideje?

Tanjug

Društvo

RAZUMETI PRIRODU ZLA ZNAČI SPREČITI DA SE ONO PONOVI! Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi "Oluju" i veliča ustaške ideje?

Podeli vest

Godine 1880. Srbi su činili 17,63 odsto (441.912 ljudi) od ukupnog broja stanovnika Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Uoči rata, 1991. godine, u ove tri istorijske pokrajine, koje je tada obuhvatala SR Hrvatska, bilo ih je 12,2 procenta (581.663). Prema popisu iz 2011. godine, udeo Srba u stanovništvu Hrvatske iznosio je 4,36 odsto (186.633). Šta se to, u epohi obeleženoj naglim porastom stanovništva u celom svetu, dogodilo sa Srbima u Hrvatskoj, pita istoričar Miloš Ković

 

Njegov autorski tekst za Novosti.rs prenosimo u celosti:

Srpsko stanovništvo u Hrvatskoj uništeno je masovnim ubistvima, proterivanjem i asimilacijom. Pri tome, reč je o dugom istorijskom procesu, koji se svoj vrhunac doživeo u genocidu počinjenom tri puta u 20. veku - 1914-1918, 1941-1945. i 1991-1995. (genocid nad Srbima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sremu 1914-1918, u kome su Hrvati odigrali važnu ulogu, nije pogodio Srbe u današnjoj Hrvatskoj). Poređenja radi, genocid nad Jevrejima počinjen je samo jednom, u Drugom svetskom ratu (1939-1945) i više nije ponovljen. To se može reći i za genocid nad Jermenima, koji su, u nekoliko talasa, uništavani u dobu 1894-1917.

Kako razumeti genocid u Hrvatskoj? Reč je o procesima mnogo širim i dubljim od istorije odnosa između Hrvata i Srba u 20. veku. Za početak, mora se postaviti nekoliko pitanja. Kako je moguće da Evropska unija dozvoljava svojoj članici Hrvatskoj da proslavlja tzv. "Oluju", zločin u kome je proterala više od 250.000 i ubila preko 1.800 svojih građana?

Zašto je u svoje redove primila državu u kojoj su čak i posle "Oluje" ubijani srpski starci na svojim kućnim pragovima, u kojoj se i danas Srbi drže u strahu i asimiluju, u kojoj ih, umesto da im vraćaju opljačkanu imovinu, na osnovu tajnih poternica hapse i optužuju za ratne zločine?

Zašto EU i SAD ćute kada se u Hrvatskoj veličaju ustaške ideje? Da li je ćutanje znak odobravanja? Zašto su Angloamerikanci, usred hrvatskog, ustaškog genocida i masovnog učešća Srba u dva antifašistička pokreta, podržali Tita umesto Draže i zašto su i posle Drugog svetskog rata finansirali i štitili Titovu velikohrvatsku Jugoslaviju? Zašto su angloameričke tajne službe, zajedno sa Vatikanom, tzv. pacovskim kanalima, spasavale Pavelića i njegove ustaše? Kako to da je glavni organizator "pacovskih kanala", rimokatolički sveštenik i ustaša Krunoslav Draganović mirno sklopio oči u Sarajevu 1983. godine?

Foto: Beta

Zašto je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju za rat u Hrvatskoj 1991-1995. kaznio isključivo Srbe, dok Hrvati nisu kažnjeni ni za jedan zločin nad Srbima, pa čak ni za "Oluju", o čijem genocidnom karakteru postoje pisani dokazi kakvi su, pored ostalih, Tuđmanovi "Brionski transkripti"?

Hrvatski genocid nad Srbima nije bio incident u istoriji Evrope. Kao suštinski verski rat protiv šizmatika, predvođen Rimokatoličkom crkvom, u tipologiji genocida ponajviše je uporediv sa krstaškim uništavanjima muslimana i jeretika. Takvi su bili, recimo, krstaški pohodi francuskih i ugarskih kraljeva, uz blagoslov papa, na francuske katare i srpske bogumile u Bosni. U dobu verskih ratova 16. i 17. veka, takvo je bilo postepeno istrebljenje, proterivanje i asimilacija francuskih hugenota ili španskih Arapa i Moriska. Habzburška monarhija je na takav način sistematski uništavala panonske muslimane, pošto je u ratu sa Osmanskim carstvom 1683-1699. ušla na teritorije Ugarske i Hrvatske. U kratkom vremenu, od 1878. do 1914, ona će uspeti da bosanske i hercegovačke muslimane učini saradnicima Hrvata i da poseje zlo seme koje će proklijati 1914, 1941. i 1991. 

Po svojoj metodičnosti, dugom trajanju i nekažnjenosti, ali i po svojim verskim i rasističkim korenima, hrvatski genocid nad Srbima podseća na uništavanje starosedelaca američkog kontinenta od strane protestantske Engleske i rimokatoličke Španije. Tim genocidom, verovatno najvećim u istoriji čovečanstva, počela je, ne zaboravimo, istorija SAD. On i danas traje, sudeći po rezervatima i novootkrivenim zločinima počinjenim nad ostacima ostataka uništenih starosedelačkih naroda.

Hrvati su, bar od početka 19. veka, pretvarani u sredstvo Rimske kurije, Beča i Pariza, potom i Londona i Berlina, za potiskivanje Srba i Rusa sa područja zapadno od Drine. Zbog vere i jezika, ali i već uspostavljenih rusko-srpskih veza, Srbi su doživljavani kao oruđe sve moćnije Ruske imperije. Ratoborna rusofobija, ukorenjena u zapadnoevropskim kulturama bar od krstaških pohoda tevtonskih vitezova, potom Šveđana i Poljaka na ruske zemlje, obnavljena je u invazijama iz 1812, 1854, 1914, 1941. i u najnovijem pohodu NATO ka istoku, započetom razaranjem SFRJ i ulaskom NATO u Poljsku, Češku i Mađarsku (1999). Sličnosti između istorije i metodologije uništavanja Srba u Hrvatskoj i uništavanja Rusa u Ukrajini nisu slučajne. Genocid počinjen tuđim rukama u takvim okolnostima ukazuje se kao poželjno geopolitičko sredstvo.

Foto: Tanjug

Razumeti prirodu zla znači sprečiti da se ono ponovi. Najopasnije su iluzije i laži. Rusija je to konačno shvatila. U Srbiji se, kako izgleda, još ne razume da sa krstašima nema ni trgovine ni kompromisa. Oni koji su 1995, u nameri da "budu razumni", prepustili Krajinu sudbini, skončali su u haškim kazamatima. Današnje srpske vlasti, uprkos upozorenjima stručne javnosti, uplele su se u cenjkanje brojem žrtava Jasenovca i genocida u NDH. Uprkos tome, predsedniku republike Aleksandru Vučiću zabranjeno je čak i da poseti Jasenovac. Trgovina kosovskim teritorijama, ljudima i svetinjama nepogrešivo vodi u istom pravcu.

Sve što nam je danas potrebno jeste - istina. U ovom trenutku, to znači: razumeti prošlost i trezveno, mirno sagledati sadašnjost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DRAGOLJUB

pre 1 godinu

"Zašto EU dozvoljava Hrvatskoj da slavi "Oluju" i veliča ustaške ideje?" - Па зато што јој је свесрдно помагала у припреми и извођењу те исте "Олује". Олуја је заједнички криминални подухват САД-а и ЕУ! Хрвати су ТУ били само извођачи радова!

MrKamenjarac

pre 1 godinu

....PA ZATO STO SU U ISTOJ FASISTICKOJ ORGANIZACIJI : NATO.....

MrKamenjarac

pre 1 godinu

....PA ZATO STO SU U ISTOJ FASISTICKOJ ORGANIZACIJI : NATO.....

Hag

pre 1 godinu

Pobunjeni HRV pravoslavci,uz pomoć sile susjedne države srbije, okupirali dio nezavisne i suverene države,priznate u UN I naravno država HRV oslobodila vlastitu zemlju!!! Poznato cijelom svijetu kao i pravoslavcima koji to ne žele to priznati

Leka

pre 1 godinu

Bla, bla, bla ustaška propaganda! Nisu to nikakvi HRV pravoslavci već Srbi kojima su oduzeta ustavna prava kao konsitutivnom narodu Hrvatske. A priznatoj u komunističkim granicama posle secesionističke pobune.Niste vi ništa oslobodili već ste dovršili ustaško čišćenje Hrvatske od starosedelačkih krajiških Srba. Jednu trećinu ste pokatoličili, jednu trećinu pobili, a ostale proterali. Ali država utemeljena na zločinu, kakva je Hrvatska, nema budućnosti i trajaće dok traju i njene atlanske gazde.

Vrana

pre 1 godinu

Za Srbe nema mesta u EU ! Nikada EU nece svoje ustashko cedo da kaznjava, oni su kumovali u proterivanje Srba iz njihovih vekovnih ognjista. Ustashe niko nikada nije kazhnjavao za sva zla sto su cinili Pravoslavnim Srbima, Nece oni da staju icice oni i dalje, njima je cilj da zauzmu sve granice genocidne NDH. Ako se nepazimo i najvnu izigravamo kao do jos uvek YU postoji, ne pishe nam se dobro. Dobro nam se nepishe.

zet

pre 1 godinu

Isto radio zapad i u Grckoj, nas dozvoljavaju da slavimo sve zaklanje o Turcima. Standard recept.

ratko

pre 1 godinu

zato sto su sve zemlje EU NAcisticke ,sta je tu onda cudno

Muki

pre 1 godinu

Mozda kad shvatite da su nacisti pobedili u ratu i da su bili prikriveni do sad sedeli mirno i cekali, prvi elsperiment je rasturanje yu, kako je to proslo glatko, onda su se osilili i krenulo se dalje, pa ko je glup ovde, evo sve je cisto, ko dobija, sve nacisticke zemlje dobijaju, hrvatska, ukrajna, albanija, koja nije bila sa nacistima, norveska, finska, toliko, ako malo mozga ima.onda v je svima jasno, a gde ima.najvise nemaca u sad, gde su svi otisli, u sad, je l dosta ili jos treba?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15