• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.09.2022

07:00

PORESKA UPRAVA OBJAVILA LISTU NAJGORIH NEPLATIŠA POREZA U SRBIJI! Najveći poreski dužnici Bogićević i Mišković

Društvo

PORESKA UPRAVA OBJAVILA LISTU NAJGORIH NEPLATIŠA POREZA U SRBIJI! Najveći poreski dužnici Bogićević i Mišković

Podeli vest

Preduzeće Miroslava Bogićevića "Magma prom" duguje državi za porez 1,13, a "Mera invest" Marka Miškovića 1,8 milijardi dinara

Preduzeće "Magma prom" iz Šapca, koje je bilo u vlasništvu poznatog šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića, najveći je dužnik za porez u Srbiji među firmama koje redovno posluju. Njegov dug iznosi 1,13 milijardi dinara, dok je sledeći najveći dužnik preduzeće "Mera invest", registrovano za finansijsko posredovanje, sa dugom od 1,08 milijardi dinara, inače u vlasništvu Marka Miškovića, sina Miroslava Miškovića.

Retko se oporave

Kada firme upadnu u dug, teško se oporavi i retko kad država može da izvuče novac koji duguju
Mlađen Kovačević, ekonomista

Poreska uprava Srbije objavila je imena najvećih dužnika. Među njima su preduzeća koja i dalje posluju, firme u stečaju, zatim ona kojima je oduzet poreski broj, što znači da im se sva zarada sa računa uzima za dugovanje, kao i preduzetnici.

Dugovi neplatiša poreza toliko su porasli da samo prvih deset firmi treba da plate državi 6,5 milijardi dinara.

Mnogo dužnika


Firma "Magma prom" poznata je iz afere Univerzal banke, pošto se pominje kao jedna u lancu preko kojih je poznati biznismen Miroslav Bogićević sa svojim "Farmakomom" uzimao zajmove od te banke, koja je na kraju i propala. Kao zvanični zastupnik "Magma proma" na Agenciji za privredne registre sada se vodi Milan Trnavčević, dok je Bogićevićev "Farmakom" i sada na spisku dužnika, i to na 170. mestu sa 40.000.000 dinara duga na ime poreza.

Pored "Magma proma" i "Mera investa", veliki dužnici su i "Termol Leštane" sa 865 miliona dinara i "Prodeksim" sa Novog Beograda, koji duguje 851 milion dinara. Veliki dužnik je i firma bivšeg košarkaša Željka Rebrače, od koga Poreska uprava potražuje 254.542.044 dinara. Na listi dužnika je i 351 firma kojoj je oduzet poreski broj. To su mahom višegodišnji dužnici i kod pojedinih se nagomilalo dugovanje koje premašuju 34 milijarde dinara.

Dužnici su i 560 preduzeća u stečaju, među kojima su i banke, fabrike, poslovni centri, dok je broj aktivnih firmi sa poreskim dugom većim od 20 miliona dinara ukupno 311 i među njima najveći dug se kreće oko milijardu dinara.

Na spisku najvećih dužnika koji su u stečaju, kao i prošle godine, prednjače ugašene banke: Beobanka sa 34 milijarde dinara, Astra banka sa 21 milijardom i Beogradska banka, koja duguje 18 milijardi dinara.

Beobanka je u stečaju od 2002. godine, a prema poslednjem kvartalnom izveštaju stečajnog upravnika, ta banka je na dan 31. marta ove godine u bilansima imala vrednost imovine od 8.222.726.238 dinara. Od firmi koje su u stečaju najviše su zaduženi "Zastava automobili" sa dugom od 8,3 milijarde dinara.

Teško do naplate

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da država mora da ima svoje mehanizme da naplati porez.

- Svaka firma koja duguje je slučaj za sebe. Ipak, kada firme jednom upadnu u dug, teško se oporave i država retko kada može da izvuče novac koji duguju. To su sve ljudi kojima su propali biznisi i teško je očekivati da od njih može nešto veliko da se naplati, ali ipak država treba da potražuje novac - navodi Kovačević.

 

Najveći dužnici među aktivnim preduzećima
preduzeće iznos duga

1. Magma prom 1.134.261.813
2. Mera invest 1.088.346.175
3. Termol d. o. o. Leštane 865.924.07
4. Društvo za proizvodnju i trgovinu "Prodeksim" d. o. o. 851.441.661
5. Brzans smart d. o. o. Raška 471.470.638
...
17. mestu Poslovni centar "Rebrača" 254.542.044
170. mestu Koncern "Farmakom M. B." Šabac -
Rudnik olova i cinka Suva ruda d. o. o. Raška 40.510.841
* iznosi su u dinarima

Najveći dužnici u stečaju
preduzeće iznos duga


1. Beobanka, akcionarsko društvo 34.175.018.703
2. Astra banka, akcionarsko društvo 21.205.372.408
3. Beogradska banka 18.400.430.854
4. Akcionarsko društvo za promet automobila "Zastava automobili" 8.389.766.044
5. "Tim oil" AD 5.931.507.091
* iznosi su u dinarima 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija