• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

28.09.2022

16:29

U SUSRET SVETSKOM DANU SRCA! "Klinika na otvorenom" sutra na Sava promenadi

Shutterstock

Društvo

U SUSRET SVETSKOM DANU SRCA! "Klinika na otvorenom" sutra na Sava promenadi

Podeli vest

Danas se obeležava Svetski dan srca, a Srbija ga dočekuje sa poražavajućom statistikom!

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok smrti u našoj zemlji, a samo prošle godine 56.610 ljudi izgubilo je život zbog bolesnog srca, odnosno šest pacijenata svakog sata!

Tim povodom Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja organizuje u četvrtak, 29. septembra, manifestaciju "Svim srcem za sva srca" od 12 do 14 sati na Sava promenadi. 

Glavni cilj ovogodišnje svojevrsne „Klinike na otvorenom", u okviru kampanje „Svim srcem za sva srca" je promocija svih oblika fizičke aktivnosti, jer je fizička neaktivnost jedan od vodećih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

- Zainteresovani građani imaće priliku da provere vrednosti krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i dobiju savete kako da unaprede zdravlje srca i krvnih sudova. Lekari različitih specijalnosti građanima će davati preporuke i informacije kako da izbegnu ili smanje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i kako da prepoznaju simptome srčanog i moždanog udara.

U Udruženju kardiologa Srbije napominju da se bolesti srca mogu sprečiti prevencijom i apelovali na građane da budu odgovorni prema svom zdravlju.

- Skoro 85 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara može da se spreči merama prevencije i zdravim načinom života! Redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, pravilna ishrana, jedni su od primarnig faktora koji mogu da doprinesu u sprečavanju razvijanja bolesti srca - navode u ovom Udruženju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija