• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

24.10.2022

07:00

SVETSKI, A NAŠ! NIŠLIJA ILIJA FONLAMOV JEDAN OD NAJBOLJIH PREDAVAČA NA INSTITUTU U ŠANGAJU! Srbin napisao udžbenik za kineske đake

Informer DN

Društvo

SVETSKI, A NAŠ! NIŠLIJA ILIJA FONLAMOV JEDAN OD NAJBOLJIH PREDAVAČA NA INSTITUTU U ŠANGAJU! Srbin napisao udžbenik za kineske đake

Podeli vest

Udžbenik za biologiju, fiziku i hemiju napisan je na kineskom i engleskom jeziku. Na koricama knjige su fotografije Đokovića, Tesle i rezervata Uvac

Nišlija Ilija Fonlamov (26) iz Niša jedan je od autora udžbenika u Kini za dvojezičnu nastavu osnovaca iz predmeta nauka, koji obuhvata biologiju, fiziku i hemiju!

Foto: Informer DN

Udžbenik je napisan na kineskom i engleskom jeziku, a namenjen je za šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole. Posebno je zanimljivo što se, po Ilijinoj ideji, na koricama ovog udžbenika nalaze fotografije Novaka Đokovića, Nikole Tesle i prirodnog rezervata Uvac.

Velika čast

Za mene je ovaj posao bila velika odgovornost, ali i čast i profesionalno iskustvo neopisive važnosti
Ilija Fonlamov

Patnja za rodnim krajem

Iako je pronašao sebe u dalekoj Kini, Ilija otkriva da mu Niš jako nedostaje.
- U srcu i mislima mi je svakodnevno moj rodni grad i porodica koja mi najviše nedostaje. Pored ogromne razdaljine između Srbije i Kine, poslednjih godina između nas su se isprečili i problemi zbog pandemije korone, zbog čega sam retko putovao. U Nišu nisam bio baš jako dugo. Nedostaje mi naša kafa, miris naših pekara, naš dijalekt i ljudi. U Šangaju ima dosta Srba, pa se ponekad sretnemo i ispričamo o svemu što nam nedostaje - kaže Ilija.

Za ponos

Mladi Nišlija već četiri godine radi na Far ist institutu u Šangaju kao predavač i saradnik na odseku za prirodne nauke.

Foto: Informer DN

Ilija kaže da je zajedno sa svojim kolegama na udžbeniku za osnovce radio skoro dve godine i za njega, kao srpskog autora, ovaj posao predstavlja veliku čast.

- Školski udžbenik sam radio za predmet nauka, koji u kineskom školstvu objedinjuje biologiju, fiziku i hemiju, a u našim školama to su odvojeni predmeti. Udžbenik je rađen pod licencom Šangajskog univerziteta Tondi, a izdavač je "Far ist edukejšen". Moja saradnica na udžbeniku i koautor je Šen Suli, predavač sa Tondi univerziteta na katedri za hemiju. Svrha ovog dvojezičnog udžbenika jeste da se približi i mnogo detaljnije objasni svet nauke učenicima viših razreda osnovne škole koji nastavu slušaju paralelno na kineskom i engleskom jeziku. Trenutno se po ovom udžbeniku predaje u tri osnovne škole, a budućnost njihove upotrebe zavisiće od školske politike i samog izdavača - rekao je Fonlamov i napomenuo:

- Kineski obrazovni sistem dugo nije u svom programu imao udžbenike kada je dvojezična edukacija u pitanju, ali se sada dosta toga promenilo. Dvojezični obrazovni sistem u Kini, iako svakako nedominantan i limitiran, važan je Kinezima, ali i strancima koji žive i rade u Kini. Drago mi je da sam deo te promene i da sa svojim kineskim saradnicima potpisujem ono što ovde nosi epitet "domaćeg". Za mene je ovaj posao bila velika odgovornost, ali i čast i profesionalno iskustvo neopisive važnosti.

Vunderkind

Mladi i uspešni Nišlija davno je prozvan i čudom od deteta, jer je u isto vreme bio i slikar, i pisac, i student medicine. Posebno oduševljava činjenica i da je najmlađi i jedan od prvih umetnika iz Srbije čija dela procenjuju dve najrenomiranije nemačke i evropske aukcijske kuće - Nojmajster iz Minhena i Aukcionata iz Berlina.
A pored toga, njegova dela osvojila su velike simpatije kod građana ove zemlje na Dalekom istoku.

Foto: Informer DN

Slični Srbima

Na pitanju kako je savladao kineski jezik, a zatim postao i jedan od najboljih predavača, odgovara:

- Mislio sam da nikada neću savladati kineski, ili bar ne dovoljno valjano da njime mogu da dosegnem do razmišljanja ljudi u mom novom okruženju. Ali to se ipak dogodilo, i mnogo više od toga. Kinezi jako cene, gotovo da su oduševljeni činjenicom da stranac uči i govori kineski. I na sve to puni su strpljenja za ponekad promašeni ton u izgovoru reči, to je ono što azijske jezike čini dodatno teškim. Ipak, veoma brzo sam naučio jezik u meri da razumem ljude i da oni razumeju mene. I isto tako se navikao na njihovu hranu, kulturu... Kineski mi je otvorio mnoga vrata, a najdragocenija od svih jesu ona koja vode do dragih prijatelja, uvek radih da pomognu i budu tu za mene. Veoma su slični Srbima i uvek se iznenade da još neko može da jede toliko ljutu hranu kao oni.

Državna nagrada

Fonlamov je u januaru ove godine proglašen za najboljeg edukatora šangajske oblasti Pudong.
- To je državna nagrada za najbolje u odlazećoj godini. Čast da budem proglašen najboljim u kategoriji mladih predavača, a kao jedini strani predavač, dobio sam zahvaljujući nominaciji od strane instituta u kome radim, a zatim pokaznim časom koji je ocenjivala komisija. Tema na času je bila anatomija bubrega, gde su nakon uvoda u način funkcionisanja ovog organa studenti dobili anatomsku mapu i bili u prilici da seciraju sam bubreg. Bio sam pohvaljen zbog svoje metode jer predajem na što opipljiviji način - kaže Ilija Fonlamov.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija