• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Instagram/Mediji

11.12.2022

17:00

JEDNA DETONACIJA PRIPADNIKA OVK, I NAŠ RADOJKO... DOK SE PIPAO PO OČIMA I OSEĆAO SAMO RUPE! Jeziva ispovest preživelog u ratu za Košare

printscreen instagram

Društvo

JEDNA DETONACIJA PRIPADNIKA OVK, I NAŠ RADOJKO... DOK SE PIPAO PO OČIMA I OSEĆAO SAMO RUPE! Jeziva ispovest preživelog u ratu za Košare

Podeli vest

Radojko Rovčanin iz sela Pavino Polje u Crnoj Gori, koji je vojni rok kao dvadesetogodišnjak služio, između ostalog, braneći našu granicu, kao deo 53. graničarskog bataljona Vojske Jugoslavije, reon Košare sanja svake noći i zbog sećanja ima košmare... Ali, i sada bi se vratio, ovo je njegova priča

- Tada sam imao 19 godina, a 20 sam napunio tek kada sam se vratio iz rata. Bio sam mlad i nisam znao šta znači rat. Nisam znao da čarape neću presvući tri meseca, da će mi se skoriti na nogama, nisam znao da porodica ne mora da bude tvoja krv - počinje Radojkova priča i nastavlja ovako:

- Devetog aprila sam spavao u zaklonu samo u bluzi kada sam čuo da napadaju. Video sam kotu 601, skroz u dimu. Pokušao sam da dođem do mitraljeza ali nisam uspeo od njihovog snajpera. Vratio sam se u zaklon dok su oni i dalje "sipali" po nama, opisao je jednom prilikom Radojko Rovčanin pakao bitke na Košarama ponovivši letos bez ustezanja da bi se i pored svega sutra vratio na Košare - seća se Radojko i priča se nastavlja:

- Jedna detonacija me je izbacila iz rova. U tom trenutku nisam video ništa..pipao sam se po očima i osećao samo rupe, te sam pomislio da sam oslepeo. Tada sam počeo da tražim pušku, jer sam znao - bolje da se ubijem nego da me živog uhvate. Nisam uspeo da nađem pušku, zbog toga sam danas živ. Posle par minuta, vid je počeo da mi se vraća...

Na slici je Radojko Rovčanin u Leskovačkoj kasani "Južni Logor" nedugo pre završetka vojnog roka.

 

 

Nakon pakla na Košarama, i kraja rata, Radojko je dobio prekomandu u Brus, a zatim u Leskovac gde je završio vojni rok. Nakon povratka u svoje selo, vratio se mirnom životu.

Nedavno je na internetu izašao video u kome albanski teroristi slikaju zaplenjena dokumenta naših vojnika, među kojima je i bila lična karta Radojka Rovčanina, koju je on video prvi put nakon 22 godine.

"I sutra bih se vratio na Košare"

Radojko Rovčanin iz sela Pavino Polje u Crnoj Gori, koji je vojni rok kao dvadesetogodišnjak služio, između ostalog, braneći našu granicu, kao deo 53. graničarskog bataljona Vojske Jugoslavije. U reonu Košara bio je od 12. decembra 1998. do 14. juna 1999. godine.

On je nedavno za medije ispričao da se i dalje seća svega...

Ne zaboravlja. Kad zaspi, ne može mirno da se probudi, skoči, čim čuje da se neko šunja. Iako su to samo ukućani. Živi u svom selu odakle je i otišao u Vojsku Jugoslavije. Bavi se stočarstvom, a stalni posao nema. Ali, ne kaje se!

- Lepo je kad ti neko kaže hvala. Ali, nisam ja zbog toga zemlju branio. I sada, posle svega, otišao bih opet. Sutra. Kroz sve bih opet prošao. Samo kad bih znao da će zauvek biti srpsko. Mora biti srpsko - poručio je Radojko.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 1 godinu

Bravo junačino. Sve ti zdravo i veselo bilo. Srpski rod još ima svoje junake koji neće dati da nas krvavi zapad porobi. Hvala ti i da si živ i zdrav na ponos i diku svojoj porodici i svom Srpskom rodu. Smrt fašizmu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske
Partizan

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske

Partizan će zbog smene Igora Duljaja sasvim izvesno ostati bez miliona! Kako prenosi poznata Instagram stranica "Pbg.news", ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka u Humsku je poslao zvaničan zahtev da se po završetku sezone ekvadorski vezista Denil Kastiljo (20) vrati među popularne "rudare", što znači da raniji dogovor između ova dva kluba definitivno propada!

02.05.2024

16:29

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija