• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir tv

13.12.2022

17:39

VEČNA NEDOUMICA SRBA, MOŽE LI ŽENA DA PREUZME SLAVU!? Po nepisanom pravilu nasleđuje muška linija, ali SPC je davno donela odluku - uslova su dva

Društvo

VEČNA NEDOUMICA SRBA, MOŽE LI ŽENA DA PREUZME SLAVU!? Po nepisanom pravilu nasleđuje muška linija, ali SPC je davno donela odluku - uslova su dva

Podeli vest

Po nepisanom pravilu slavu nasleđuje muška linija. Međutim, da li to uvek mora biti baš tako razrešava etnolog Jasna Jojić

- Naravno da žena može da nasledi slavu. Crkva govori o očevima i sinovima, ali slava potiče pre hrišćanstva na ovim prostorima i da su stari Sloveni slavili slavu i pre nego što su se pokrstili u IX, X i XI veku. Samim tim žene i dan danas predstavljaju okosnicu svake slave, najangažovanije su u pripremi - objašnjava Jasna Jojić.

Etnolog podseća na odluku SPC kojom je ova mogućnost i ozvaničena.

- Mislim da je od neke 1985. ili 1986. godine sveti Sabor ustoličio mogućnost da udovica, posle smrti muža, dok god je moćna može da održava slavu, kao i da sin može da preuzme slavu za života roditelja. Tako se mala crkva održava u svakom domu, a najbitnije je da se svetac proslavlja i obeležava.

Jojićeva pojašnjava da ovakvih primera ima svuda po Srbiji.

- Mislim da ima dosta žena koje su ostale udovice, a nemaju sinove koje održavaju slavu. To je sasvim normalno ako znamo da je nekad vladao matrijarhat.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milena

pre 1 godinu

Mislim da bi bilo dobro da Patrijarh sedne i napise novu bibliju i to je jedno resenje,sto da ne.Odakle je, ne bih bila iznenadjena,odavno izmisljaju razne i razne novotarije, bas kao na estradi,uskoro ce zemljakinje moci po njima u "tangama" da prisustvuju liturgiji,sto da ne...

NEBOJŠA

pre 1 godinu

Ми данас јесмо православци,већином,АЛИ И СРБИ КАТОЛИЦИ СЛАВЕ СЛАВУ,јер слава је ПАГАНСКИ ОБИЧАЈ,СЛАВЕНСКИХ ПЛЕМЕНА.србска племена,ДАКЛЕ СРБСКА А НЕ ПРАВОСЛАВНА,племена су је задрђала и после ПРИСИЛНОГ,У КРВИ И ОГЊУ ПРОВЕДЕНОГПОКРШТАВАЊУ.смешно је да црква одређује било каква правила слављења или наслеђивања славе ,кад то није њен светац.ОНА ЈЕ САМО ПРОМЕНИЛА ИМЕ НАШИМ НЕКАДАШЊИМ БОГОВИМА И РЕКЛА''ПУЈ ПИКЕ'' О САД ЈЕ ТО МОЈЕ.И ТО САМО СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,јер никако није могла забранити нити искоренити тај србски,а не православни,обичај.НАРАВНО ДА СВИ ЧЛАНОВИ,ПА И ЖЕНСКИ,ЈЕДНЕ ПОРОДИЦЕ СЛАВЕ СВОЈУ ПОРОДИЧНУ СЛАВУ.ЖЕНЕ ИЛИ ЋЕРКЕ КОЈЕ НЕ ПРОМЕНЕ ПРЕЗИМЕ СЛАВЕ СЛАВУ ТЕ ПОРОДИЦЕ ЧИЈЕ ПРЕЗИМЕ НОСЕ .

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija