• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Agromedia

27.12.2022

19:56

OVAJ MAJSTOR JE NAŠAO NAČIN ZA NAJJEFTINIJE GREJANJE, ZIMI POTROŠI SAMO 100 EVRA!? Nisu drva, nije pelet, već nešto mnogo bolje od toga - kuća mu pretopla

printscreen

Društvo

OVAJ MAJSTOR JE NAŠAO NAČIN ZA NAJJEFTINIJE GREJANJE, ZIMI POTROŠI SAMO 100 EVRA!? Nisu drva, nije pelet, već nešto mnogo bolje od toga - kuća mu pretopla

Podeli vest

Janko Turčan godinama se greje na sojinu slamu, a pored toga što je jeftino, ovo je i jedan od zdravijih način grejanja

Janko Turčan iz Stare Pazove pronašao je način za jeftin, a zdrav način grejanja, a greje se na sojinu slamu. Tokom cele grejne sezone, za preko 200 kvadrata, potroši samo 100 evra. Janko nije jedini koji koristi ovakav vid grejanja u Pazovi ima desetak komšija koji se na isti način greju.

Janko ima sobni termostat sa kojim reguliše temperaturu koju želi da ima u prostorijama, a u tome mu pomažu i ventili.

- Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nus proizvod, slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame - otkriva Janko.

On godišnje spremi oko 1.200 bala, što mu je dovoljno za jednu grejnu sezonu

- Moja grejna sezona, od prve do poslednje bale, košta 100 evra. Nema laži, nema prevare. Zašto? Zato što je to moja slama, imam svoju balirku, kupim nešto kanapa i utrošim nešto goriva. U skupljanje slame učestvuje samo naša četvoročlana porodica. Oko 4 dana odvojim da spremim ogrev za grejnu sezonu - otkriva Janko i dodaje:

- Princip celog kotla i instalacije radi sa dva mešna ventila i sa dve pumpe. Jedan mešni ventil je vezan između peći i rezervoara, kao akumulator toplote kapaciteta 2.000 litara. Drugi mešni ventil i pumpa izvlače iz tog rezervoara temperaturu i šalje mi prema objektima. Faktički, to je sistem TA peći - objašnjava Janko princip funkcionisanja njegovog grejanja.

Nedostaci ovog vida grejanja su što je pre svega potrebno dovoljno skladištenog prostora za bale, tako da one ostanu suve, jer se onda stvara problem pri sagorevanju slame. Takođe, kotao je potrebno puniti na svakih pola sata do 40 minuta.

Kotao je pre više od deceniju platio oko 1.200 evra. Kako kaže, kotao istog kapaciteta za čvrsta goriva tada je koštao oko 1.000 evra. On je dao 200 evra više za kotao u koji može da uđe cela bala.

Janko je probao i drugu slamu i odgovorno tvrdi da je najkvalitetnija sojina slama.

- Prevashodno što je poluceluloza - kaže Janko i dodaje da za nedelju dana napuni mali kontejner pepela. Po njemu, sojina slama ima najbolji stepen iskorišćenja i najbolje greje.

Janko je otkrio i način priprema bale

- Treći dan posle skidanja soje ja baliram. Zato što nije izgubila vlagu u sebi i kada je ispresujem bude vižljastija. Ne smem da dozvolim da mi stoji 10-20 dana na njivi, da je hvata rosa, kiša, sunce - priča Janko.

Ovako balirana slama, kada počne da gori, dobije vazduh i raširi se i tada gori punim kapacitetom.

On ne loži sve vreme, jer kako je rekao na početku, ceo sistem funkcioniše poput TA peći.

Sistem ima akumulator toplote, koji je Janko obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ciradom kako ne bi uopšte gubio temperaturu. Termostate podešava tako da, kada sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do sutra do 2h popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
raspala servija poturska

pre 1 godinu

Srbija je propala zemlja treceg svijeta u kojoj se stuju genocidaši.

dera

pre 1 godinu

Biljni ostatci sa njiva se ili zaoravaju ili prostiru ispod stoke te se tako dobija vrhunsko djubrivo za njive . a ovaj " majstor " će džakove veštačkog djubriva razbacati i tako dodati još hemije kako bi smo se zdravo hranili . " majstore " ispostićeš zemlju i vremenom dobiti neplodno zemljište kome neće pomoći ni dodatne količine hemije . I da ne zaboravim cenu tog veštačkog djubreta dodaj kao cenu koju bi platio za ogrev .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija