• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.01.2023

18:22

KAKAV SKOK PLATA, NEKE IDU ČAK I DO 8.500 EVRA!? Najtraženiji poslovi u Srbiji? To su BAŠ OVI, među kandidatima sve veća konkurencija

Informer DN

Društvo

KAKAV SKOK PLATA, NEKE IDU ČAK I DO 8.500 EVRA!? Najtraženiji poslovi u Srbiji? To su BAŠ OVI, među kandidatima sve veća konkurencija

Podeli vest

U novembru je skočio broj kandidata koji su konkurisali na oglase u IT sektoru, a zabeležen je i rast izvoza IT usluga koji ove godine iznosi 2,5 milijardi evra

U novembru 2022. godine se broj kandidata koji su konkurisali na oglase u IT sektoru skočio za čak 27 odsto u odnosu na novembar prethodne godine, piše "Helloworld.rs".

Plate su takođe drastično povećane. Prosečna plata u avgustu iznosila je 1.600 evra.

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja. Zabeležen je veliki porast interesovanja za četiri pozicije: projekt menadžer, produkt menadžer, deliveri menadžer i biznis developer.

Najtraženijih pet pozicija trenutno su:

- Tim lider sa prosečnom platom od 2.600 evra (team leader)
- Bekend developer sa prosečnom platom od 2.200 evra (backend developer)
- Projekt i prodakt menadžer sa prosečnom platom od 2.100 evra (product/project manager)
- Ful stek developer sa prosečnom platom od 1.600 evra (full-stack developer)
- Front end developer sa prosečnom platom od 1.400 evra (front end developer)

Jedan softver inženjer iz Beograda je upisao na pomenutom portalu da njegova primanja navodno iznose čak 8.500 evra. U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu, zatim je početkom trećeg kvartala broj oglasa za posao na sajtu bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla.

Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. To se nastavilo i krajem ove godine, pa je u novembru zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27 odsto u odnosu na 2021. godinu. Takođe, u poređenju sa prethodnom godinom i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji, od januara do novembra skočio je za 2,5 odsto.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vule

pre 1 godinu

Jedite govna,pišite na srpskom,a ne na tom kaubojskom jeziku. Kako se kaže na srpskom,mi u Informeru smo ludaci.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija