• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.M.

24.01.2023

07:00

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA, LEKARI UPOZORAVAJU NA PORAST BROJA OBOLELIH! Karcinomi će postati vodeća bolest u Srbiji!

Društvo

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA, LEKARI UPOZORAVAJU NA PORAST BROJA OBOLELIH! Karcinomi će postati vodeća bolest u Srbiji!

Podeli vest

Samo prošle godine od raka je obolelo više od 42.000 ljudi, dok je godinu dana ranije bilo oko 36.000 novoobolelih

Maligna oboljenja će narednih godina postati vodeća bolest u Srbiji, upozoravaju domaći stručnjaci!

Samo prošle godine od raka je obolelo više od 42.000 ljudi, dok je godinu dana ranije bilo oko 36.000 novoobolelih.

Kosi i najmlađe

Na lečenje od karcinoma dolaze, nažalost, sve više i deca
Milan Žegarac

Prema rečima lekara, najzastupljeniji su rak pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate. A, kao glavni uzroci, dodaju oni, pored genetike, jesu nezdrav način života, stres i neredovni odlasci na preventivne preglede kod lekara!

Biće i gore


Onkolog prof. dr Vladimir Kovčin kaže za Informer da je ovo vrlo poražavajuća statistika, ali i veoma opasna, ako uzmemo u obzir da svake godine imamo porast onkoloških pacijenata sa različitim karcinomima.

- Nažalost, situacija može biti sve gora, pa postoji velika bojazan da za 15 do 20 godina imamo pravu "epidemiju" ovih nezaraznih bolesti zbog velikog broj obolelih ljudi od maligniteta, ali i smrtnih ishoda. Obolevanje od karcinoma u velikom broju će nadmašiti trenutno vodeća, kardiovaskularna oboljenja, što do sada nije nikada bilo u našoj zemlji - upozorava prof. dr Kovčin i dodaje:

Mnogo uzroka

Pored genetske predispozicije, krivci su i lo{ na~in `ivota, stres, neredovni odlasci kod lekara...
Vladimir Kov~in


- Mnogo je faktora koji utiču na razvijanje malignih bolesti. Pored genetske predispozicije, utiču i loš način života, mnogo stresa, neredovni odlasci kod lekara.... Mada, za ovoliki broj onkoloških pacijenata koji smo imali u 2021. godini, jedan od "krivaca" je i epidemija koronavirusa zbog koje su usporena mnoga lečenja i dijagnostikovanja, ali i osiromašeni uranijum, koji je posledica NATO bombardovanja, kao i globalno zagađenje...

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Milan Žegarac potvrđuje da je u stalnom porastu broj novoobolelih, a da na lečenje, dodaje on, nažalost, sve češće dolaze i deca.

- Najčešći je karcinom pluća, od kojeg je prošle godine obolelo oko 7.000 ljudi, zatim karcinom dojke, oko 4.600 pacijenata, rak debelog creva sa više od 4.000 obolelih u 2022. Samo prošle godine bilo je oko sedamdesetoro dece sa različitim kancerima - navodi dr Žegarac.

Važna prevencija

Na pitanje šta je najbolje rešenje za suzbijanje broja obolelih od karcinoma, doktor Žegarac odgovara:

- Dve trećine faktora koji izazivaju karcinome su faktori na koje možemo da utičemo. Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, bavljenje fizičkim aktivnostima, alkoholizam se vrlo često spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma. Sve su to stvari koje možemo da izbacimo iz upotrebe. Takođe, redovni odlasci kod lekara i sistematski pregledi na kojima se može otkriti bilo kakva promena i na vreme početi lečenje. Nama je najvažnije kada nađemo karcinom u ranoj fazi, u toj fazi kada ga otkrijemo maltene je izlečiv. I to je ono na čemu moramo da radimo - na prevenciji!

 

Šire se kapaciteti za lečenje

Prema rečima dr Milana Žegarca, zbog sve više onkoloških pacijenata, mora se raditi i na proširenju dnevne bolnice!
- Moramo proširiti dnevnu bolnicu. Upravo smo dobili dva nova aparata za zračenje, tako da ćemo ukupno imati osam. Oni su već pušteni u rad i uskoro očekujemo da prvi pacijenti budu ozračeni. Na tim aparatima se planira i zračenje dece. Zato je nama primena hemioterapija "usko grlo" na Institutu i na tome mora da se radi u budućnosti - navodi naš sagovornik.

Dramatična upozorenja SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodna agencija za istraživanje raka upozoravaju da su maligne bolesti u svetu u porastu, dok stručnjaci predviđaju da će tokom života jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena oboleti od raka. Dok će jedan od osam muškaraca i jedna od 11 žena umreti od nekog oblika ove opake bolesti.

karcionom br. obolelih


pluća 7.000
dojke 4.600
debelo crevo 4.000
prostata 3.000
materica 2.000
* zvanični podaci na godišnjem nivou

Saveti za prevenciju:


* izbaciti alkohol i cigarete
* manje stresa
* više fizičke aktivnosti
* zdrav način ishrane
* redovni odlasci na sistematske preglede

Uzroci za nastanak karcinoma:


* genetska predispozicija
* posledice NATO bombardovanja
* globalno zagađenje
* zapostavljanje zdravlja

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija