• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

27.02.2023

07:00

USPEŠNO OBAVLJENA OPLODNJA POMOĆU DONIRANIH ĆELIJA IZ INOSTRANSTVA! Pored ovog, još pet parova čeka lepe vesti

Informer

Društvo

USPEŠNO OBAVLJENA OPLODNJA POMOĆU DONIRANIH ĆELIJA IZ INOSTRANSTVA! Pored ovog, još pet parova čeka lepe vesti

Podeli vest

Reproduktivne ćelije su stigle iz Španije, a dobio ih je par koji se godinama bori za potomstvo.

U Srbiji je potvrđena prva trudnoća nastala vantelesnom oplodnjom (VTO) o trošku države uvezenim reproduktivnim materijalom iz Španije!

Kako saznajemo, reč je o bračnom paru koji već nekoliko godina pokušava da dobije dete. Nakon što su prošli Komisiju i svu potrebnu proceduru, ušli su u proces oplodnje uvezenim materijalom koji je u januaru stigao iz Španije. Proces je urađen u GAK "Višegradska", a termin porođaja je predviđen za novembar. Pored ovog para, još pet čeka lepe vesti jer su započeli proces vantelesne oplodnje.

Foto: Informer

Za donirane ćelije prijavilo se više od 600 parova. Prema prvim informacijama, 163 para, odnosno žena, prošlo je komisiju za medicinski potpomognutu oplodnju sa doniranim reproduktivnim ćelijama. Od tog broja već 140 je dobilo termin za prvi konsultativni pregled u bolnici u kojoj će se raditi VTO. Na tom prvom pregledu zajedno sa svojim ginekologom šalju upit banci za slanje određenog genetskog materijala. Sve se radi u skladu sa karakteristikama primaoca i može se izabrati boja kose, očiju, rasa, krvna grupa, ravna ili kovrdžava kosa...

Borba za natalitet

Nakon saznanja o prvoj potvrđenoj trudnoći ostvarenoj pomoću doniranih ćelija iz inostranstva ministarka za brigu o porodici Darija Kisić kaže da je ovo odličan potez države u borbi protiv bele kuge.

- Naša država je, uz Izrael, jedina zemlja koja ima takve mere podrške, koje uključuju i potpomognutu oplodnju i oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom, koja je potpuno o trošku države. Postepeno smo povećavali starosnu granicu kada je u pitanju potpomognuta oplodnja, povećan je broj pokušaja o trošku države i od pre nekoliko meseci država je omogućila i oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom. Ponosni smo na ove mere države i nadam se da ću biti u prilici da posetim prve bebe koje su rođene ovim putem, jer već imamo prvu trudnoću - ističe Kisić.

Foto: Tanjug

Darija Kisić

Da su ovo sjajne vesti i da je rezultat nakon VTO procesa zapravo pokazatelj dobrog i kvalitetnog rada, smatra i naš poznati ginekolog profesorka dr Snežana Rakić.

- Vantelesna oplodnja uvezenim materijalom spas je za oko 400.000 parova u našoj zemlji koji muče muku sa začećem. Do sada su odlazili u inostranstvo i trošili čitavo bogatstvo, a sada će celu tu proceduru mnogo jeftinije raditi u svojoj zemlji. Naše specijalne bolnice spremne su za takvu proceduru, imamo sve što je potrebno od tehnologije, imamo najbolje stručnjake, a to vidimo i po prvim trudnoćama. Samo su potrebni donori reproduktivnog materijala - objašnjava profesorka dr Rakić i dodaje:

- Najbitnije je da će sve biti pravno i zakonski regulisano. To će i ljudima dati volju da budu donori. Baš kao što je svuda u svetu to normalna stvar. Za našu struku ovo je veliki napredak, a za buduće roditelje velika šansa za potomstvo.

Foto: Tanjug

Snežana Rakić

Prijava samo preko e-Uprave

Od 8. decembra 2022. godine omogućeno je prijavljivanje za postupke VTO uvezenim reproduktivnim ćelijama na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prijavljivanje ide isključivo preko portala e-Uprave, preko koga zahtev podnose žene. Na taj način pokretanjem usluge one šalju zahtev ka nadležnoj zdravstvenoj ustanovi za zakazivanje termina pred Komisijom za BMPO, koja odlučuje da li žena ili par mogu da uđu u postupak VTO. Do danas se preko elektronskog sistema prijavilo oko 660 žena. Od toga sa teritorije Vojvodine prijavile su se 152 žene.

Sjajni rezultati

Podsetimo, početkom ove godine iz GAK "Višegradska" potvrđena je i prva trudnoća nastala od ćelija iz domaće banke, odnosno od donora iz Srbije.

- Domaća banka reproduktivnih ćelija postoji tri i po godine. Za to vreme nije donirana nijedna jajna ćelija, ali je bilo sporadičnog doniranja spermatozoida, koji su ovom prilikom korišćeni. Zato možemo da se pohvalimo prvom trudnoćom i iz naše domaće banke i prvim otkucajima bebinog srca koji se čuo na ultrazvuku - naveo je profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor ove ustanove.

Uslovi za besplatnu VTO:

* žene do navršene 45. godine
* žene s partnerom ili bez njega
* da ispunjavaju medicinske uslove
* da su iscrpljene druge mogućnosti lečenja steriliteta
* očuvana funkcija jajnika
* indeks telesne mase manji od 30 (BMI)

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragče

pre 1 godinu

Pa zar mora seme iz uvoza. Zar u Srbiji nema donora za veštačku oplodnju??

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Kad u Srbiji uskoro počnu Srpkinje da rađaju cnčiće i crnčice a vučićevski podrepaški mediji krenu da opet pišu da od Španaca kupljena sperma nikako ne može uticati na genetski kod Srba - biće veselo!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija