• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.02.2023

15:19

PREDSTAVNICI NUNS-A U TUŽILAŠTVU! Predstavljeni rezultati istraživanja, potvrđena izuzetno dobra saradnja!

OJT Beograd

Društvo

PREDSTAVNICI NUNS-A U TUŽILAŠTVU! Predstavljeni rezultati istraživanja, potvrđena izuzetno dobra saradnja!

Podeli vest

Gostujući u protorijama OJT Beograd, predstavnici NUNS-a su predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji“, koje je sprovedeno na celoj teritoriji Republike Srbije. Oni su tom prilikom razgovarali o mnogim važnim temama

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu održan je sastanak sa predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, na njihovu inicijativu, kome su prisustvovali predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, pravnik i istraživač NUNS-a Rade Đurić, pravnik i istraživač NUNS-a Marija Babić, javni tužilac Ljubivoje Đorđević i predstavnici Službe za odnose sa javnošću Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, portparol tužilaštva i kontakt tačka za predmete u kojima su oštećeni novinari Vanja Ćulibrk i viši tužilački saradnik Gordana Jovanović.

Nakon uvodnih reči javnog tužioca i predsednika NUNS-a o najvažnijim temama koje se tiču saradnje javnog tužilaštva i medija, predstavnici NUNS-a su predstavili rezultate istraživanja „Iskustvo i percepcije novinara o transparentnosti pravosuđa u Srbiji“, koje je sprovedeno na celoj teritoriji Republike Srbije i koje pokazuje glavne probleme sa kojima se susreću predstavnici medija prilikom obavljanja svog posla.

Važnost zaštite bezbednosti novinara

Posebno je istaknuta važnost zaštite bezbednosti novinara, te se  razgovaralo o postupanju ovog tužilaštva po Obaveznom uputstvu Republičkog javnog tužilaštva od 24.12.2020. godine, na osnovu kog su u svakom tužilaštvu određene kontakt tačke i primarni obrađivači predmeta u kome se kao oštećeno javlja lice koje obavlja poslove od javnog interesa u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obavlja. Zaključeno je da postoji jako dobra komunikacija između kontakt tačke ovog tužilaštva i novinara, te da je do sada ostvarena jako dobra praksa koja se odnosi na zaštitu njihove bezbednosti.

Foto: Pixabay

 

Takođe, predstavnicima NUNS-a je predočeno da javno tužilaštvo, prilikom davanja saopštenja koja se tiču postupaka koji nisu pravnosnažno okončani, moraju voditi računa o pretpostavci nevinosti i zaštiti podataka učesnika postupka, kao i o informacijama koje su od značaja za dalji tok postupka. Konstatovano je od strane obe strane da novinari prilikom izveštavanja treba da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, te da ne treba zloupotrebljavati pojam slobode izražavanja.

Odličan primer saradnje sa medijima

Istovremeno, zaključeno je da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predstavlja vrlo dobar primer saradnje javnog tužilaštva sa medijima, koja se ogleda kako u blagovremenom objavljivanju informacija, tako i u konstantnoj dostupnosti zamenika javnog tužioca zaduženog za odnose sa javnošću, te ažurnog i sadržajnog odgovaranja na sva pitanja novinara koja se postavljaju putem elektronske pošte, kao i zahteva u smislu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Saglasno je konstatovano da je poželjan dalji rad na unapređenju odnosa javnog tužilaštva i medija, radi postizanja većeg nivoa međusobnog razumevanja i poverenja, kao i boljeg shvatanja pravničke terminologije i krivičnog prava od strane novinara koji se ovom tematikom bave, pri čemu su obe strane izrazile spremnost za češće održavanje sastanaka na kojima bi se dalje planirale strategije ispunjenja ovih zadataka, a sve u cilju ostvarenja prava građana Republike Srbije na blagovremeno i profesionalno informisanje o pitanjima u oblasti pravosuđa koja su od javnog značaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žunjić

pre 1 godinu

Novinari iz ANUSa (Aleksandrovog Novinarskog Udruženja Srbije) ?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija