• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

06.03.2023

07:00

POČINJE MODERNIZACIJA INSTITUTA ZA VIRUSOLOGIJU! "Torlak" će praviti savremene vakcine

Društvo

POČINJE MODERNIZACIJA INSTITUTA ZA VIRUSOLOGIJU! "Torlak" će praviti savremene vakcine

Podeli vest

U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" sve je spremno za razvoj novih, savremenih vakcina! Kako saznajemo, novo rukovodstvo instituta uskoro započinje modernizaciju proizvodnih pogona, ali i novu sertifikaciju i obnovu saradnje sa inostranim partnerima, nakon čega će početi proces transfera tehnologije mRNK vakcine.

Prema našim saznanjima, ideja novog rukovodstva jeste da se obnove sva tri stuba Instituta "Torlak": nauka, dijagnostika i proizvodnja, čiji je rad prožet i uspeh jednog najčešće zavisi od druga dva stuba.

- U skladu sa svetskim inovacijama, Institut "Torlak" hrabro započinje proces transfer-tehnologije mRNK vakcine. Pored savremenih ideja, radi se na održanju i unapređenju postojećih aktivnosti Instituta, kao i održavanju postojeće sertifikacije i uvođenja novih sertifikacija. Počinju rekonstrukcija i opremanje proizvodnih pogona, izgradnja i opremanje najsavremenijeg dijagnostičkog centra i naučnoistraživačke jedinice. Pored nastavka saradnje sa postojećim domaćim i stranim partnerima, sa kojima je plan da se nivo saradnje podigne na viši nivo, stupilo se u kontakt sa partnerima sa kojima se sarađivalo u prošlosti. Sve to ima cilj da se obnovi saradnja. Istovremeno se traže novi partneri kako bi se institut bolje pozicionirao na globalnoj sceni - navodi izvor iz ovog instituta.

Tehnologija za lek protiv raka

Pre nešto manje od godinu dana Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je Srbiji proizvodnju najsavremenijih vakcina za mnoge bolesti, takozvanih mRNK vakcina, na čijem su principu napravljena cepiva protiv kovida-19. U pitanju je napredna tehnologija, a "Torlak" je dobio zeleno svetlo za proizvodnju ove vrste vakcine nakon što je SZO uzeo u obzir stogodišnje iskustvo našeg instituta u proizvodnji cepiva, stručni kadar, ali i neophodne pogone. Svetski medicinski stručnjaci u ovoj vrsti vakcine vide i mogući lek za rak. Kako navode, glavna prednost mRNK metode je što su odgovarajuća antitela veoma specifična i deluju isključivo protiv ćelija raka.

Institut "Torlak" je angažovan i u projektu podsticanja rasta preduzetnišva i inovacija u Srbiji.

- Nova savremena zgrada dijagnostike posedovaće laboratoriju sa biosigurnosnim nivoom 3, čime će institut biti spreman da odgovori najzahtevnijim izazovima. Pripremaju se strategije za plasman postojećih proizvoda, kako za domaće, tako i za inostrano tržište - kazao je naš sagovornik.

Podsećamo, u prethodnih nekoliko godina ovaj institut je prošao kroz jedan težak period, a kako sada stoje stvari, došlo je vreme i stekli su se uslovi da se uz pomoć Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije uhvati korak u tehnološkom razvoju koji će doprineti modernizaciji proizvodnih pogona i razvoju novih proizvoda ove ustanove. Podsećamo, Institut "Torlak" je u januaru, posle skoro decenije, dobio novo rukovodstvo, koje je rešeno da institut vrati na mesto na kojem je bio. Vlada Srbije razrešila je dotadašnju direktorku Veru Stoiljković i za novog direktora imenovala Luku Dragačevića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija