• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

10.03.2023

15:06

HRABRA NINA UJEDINILA MAJKE SRBIJE! Nakon gubitka ćerkice digla se kao feniks i uradila nešto predivno za žene - Svoju bol sam usmerila ka boljim stvarima (FOTO)

Privatna arhiva

Društvo

HRABRA NINA UJEDINILA MAJKE SRBIJE! Nakon gubitka ćerkice digla se kao feniks i uradila nešto predivno za žene - Svoju bol sam usmerila ka boljim stvarima (FOTO)

Podeli vest

Nina Katana (34) majka dva dečaka Mateja i Simeona, i devojčice Nađe koja je u decembru izgubila bitku za život, samo nekoliko meseci nakon gubitka ćerke odlučila je da na Dan žena obraduje sve majke na odeljenju Majke - pratilje u Dečjoj bolnici u Novom Sadu.

Hrabru Ninu iz Petrovaradina život nije mazio, a uprkos najvećoj tragediji koju jedan roditelj može da doživi, ova žena rešila je da pomogne svim majkama koje su kao i ona provele teške dane na odeljenju Majke-pratilje u Dečjoj bolnici. 

- Moja Nađa je u bolnici provela skoro ceo svoj život i ja sam bila sa njom. Tu sam svašta doživela i videla slučajeve gore od našeg, prolazila sam kroz razne faze, i shvatila sam da za decu i postoji neka vrsta pomoći, ali za majke nije postojala određena psihološka podrška nego smo same nalazile putem društvenih mreža žene koje su prolazile isto - priča Nina za Informer.rs

Samo tri meseca nakon ćerkicine smrti koja je preminula od posledica sepse, Nina je skupila snagu i odlučila da pruži podršku svim ženama koje sa svojom decom biju najteže bitke na 4. spratu Dečje bolnice.

- Pre nekoliko nedelja došla sam na ideju da preko Instagrama pokrenem akciju "Mame za mame"  kako bih skupila poklone za majke pratilje koje leže na 4. spratu Dečje bolnice i na taj način pokazala im da nisu same.

Foto: Privatna arhiva

Nina Katana

Ujedinila majke Srbije

Prema rečima naše sagovornice odaziv je bio veliki, a na njeno iznenađenje u akciji su učestvovale majke iz cele Srbije, pa i iz dijaspore. Za kratko vreme skupile su više od od 140.000 dinara, te su poklone dobile i majke sa još tri odeljenja. 

- Delili smo kozmetiku, vaučere, ali i cigarete onima koje imaju terasu. Želela sam da pružim podršku majkama koje sad prolaze kroz situaciju u kojoj sam ja bila 16 meseci - objašnjava naša sagovornica i dodaje:

- Kada svaki dan silazite sa 4. sprata gde su majke pratilje i dođete na sprat kod tek rođenih beba nikad ne znate da li ćete zateći dete tu ili intezivnoj. Stalno se silazi sprat niže pod stresom. Uvek razmišljate da li će dete preživeti dan... Zbog toga sam otišla da pružim podršku tim ženama i odnesem im sve ono što će boravak učiniti lepšim. 

Iako u bolnici vlada atmosfera koja nije tako lepa i nikome nije do poklona, Nina ističe da je susret sa majkama bio emotivan.

- Uspeli smo da ih nasmejemo. Jako su se obradovale. Meni je ovo iskustvo mnogo značilo. Nakon gubitka deteta, ja sam izabrala da ne budem ogorčena. Uspela sam da svoju bol usmerim ka nekim dobrim stvarima. Ja sam tog dana sa majkama pratiljama uspela nekako da se nasmejem i bilo mi je lakše. Ovu akciju ponovićemo i sledeće godine za 8. mart.

Tragedija koja je obeležila život

Nina je Nađu rodila 1. avgusta 2021. godine i odmah po porođaju saznala strašnu vest. Detetu je uočena velika izraslina na leđima zbog koje je odmah poslata u bolnicu. Nalazi su pokazali da je kod Nađe reč o mijelomeningokeli, najgorem tipu rascepa kičmenog stuba. 

Borba sa opakom bolešću kreće već jedanestog dana po rođenju, a malena Nađa dobija i niz drugih infekcija koje dodatno pogoršavaju njeno zdravstveno stanje. U mesecima teške borbe malena heroina upada u razne sepse, dobija i encefalitis od varičele, a početkom 2022. godine jedva preživljava sepsu. Ipak, s ugradnjom novog šanta (cev koja reguliše protok likvora) Nađa kreće da se oporavlja i konačno izlazi kući u maju.

- To je bilo naših najlepših skoro tri meseca. Naša Nađa je skoro ceo život provela u bolnici, a samo dva meseca i dvadeset dana je bila kući. Tada su njena malena braća postala dosta drugačija, pokazali su brižnu i nežnu stranu - priča naša sagovornica.

Braća nose sestru u srcima

Kada nas je Nađa napustila nismo znali kako da dečacima saopštimo da njihove sestrice više nema, a onda sam čitajući razne psihološke članke shvatila da deci treba reći istinu - objašnjava naša sagovornica.

Iako su se plašili kako će gubitak člana porodice uticati na sinove, vrlo brzo su uvideli da mališani ne doživljavaju smrt kao odrasli.

- I dan danas kada prođemo pored Nađine smrtovnice braća se nasmeju i mahnu joj. Oni veruju da je ona otišla kod dede i da je na sigurnom mestu. O Nađi uvek pričamo, ne želimo da se zaboravi.

Nažalost, u avgustu se stanje pogoršava, Nađa u oktobru jedva preživljava, a u novembru dolazi do operacije zbog infekcije šanta. Tada kreće najteži period za malu heroinu i porodicu. 

Sačekala da mama dođe

Mesec dana trajala je borba, a uprkos naporima lekara da je spasu, malena Nađa preminula je 19. decembra.

Mama Nina opisuje ovo kao najveći udarac za porodicu.

Mi smo čekali danima kraj, jer su nam tako lekari rekli... Ipak nada je za nas postojala, išli kod nje u dnevnu posetu, pevali joj i pričali. Ja sam u bolnicu ušla da ostanem 18. decembra jer nije bilo mesta pre toga na spratu za mame (zato sam išla u dnevne posete), a Nađa je preminula 19. ujutru. I sad volim da kažem da je sačekala da mama dođe - priča kroz suze hrabra Nina koja je nakon porodične tragedije skupila snagu da akcijom "Mame za mame" pruži podršku svim ženama koje prolaze kroz istu bol.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marinko

pre 1 godinu

Moja žena, moja stena. Nađi moj, nećeš biti zaboravljena, čuvaćemo zajedno uspomenu na tebe kroz ovakve stvari.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija