• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

15.03.2023

22:50

USKORO POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA! Evo kako najlakše da zakažete testiranje, kao i šta treba da uradite PRE TOGA

Društvo

USKORO POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA! Evo kako najlakše da zakažete testiranje, kao i šta treba da uradite PRE TOGA

Podeli vest

Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila, a u domovima zdravlja se već uveliko obavljaju pregledi predškolaca, kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

U klupe beogradskih škola prošle godine je selo 17.230 najmlađih đaka, 2.000 više nego 2010. godine. Očekuje se da će i ove godine broj prvaka biti između 16.000 i 17.000. 

Ove godine upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila za koji je potrebno da se dostavi zdravstvena potvrda deteta koja se izdaje u Domu zdravlja.

Pedijatrijske službe u domovima zdravlja su se dobro organizovale, pa nema većih gužvi i dužeg čekanja, tako da su mnogi predškolci već dobili potvrdu da mogu da "uđu" u učionicu. Roditelji prvo, od izabranog pedijatra, treba da uzmu zbirni uput za pregled kod specijalista.

- Preglede za buduće prvake počeli smo početkom februara - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici.

Foto: Privatna arhiva

Doktor Dejan Jonev

Pored pregleda pedijatra, potrebna su i mišljenja određenih specijalista.

- Sa mišljenjem očnog, ORL, fizijatra, stomatologa i logopeda, kao i laboratorijskim nalazom krvne slike i urina, dete dolazi kod pedijatra, prima vakcinu i dobija pismenu potvrdu da je spremno za polazak u školu. Ista se, u elektronskoj formi, šalje školi. Naši fizijatri i stomatolozi obilaze vrtiće, tako da roditelji ne moraju decu ponovo da vode kod tih specijalista - objaškava doktor Jonev.

Elektronskim putem do zakazivanja za upis

Osim ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi, i ove godine se elektronskim putem može zakazati termin za upis i testiranje deteta, pokretanjem usluge e-zakazivanje na portalu E-uprava. Mame i tate ne moraju više da donose dokumentaciju za upis.

- Roditelji prilikom upisa ne podnose nijedan dokument u papirnom obliku. Potvrde o obavljenom obaveznom predškolskom programu dostaviće naknadno po dobijanju iz predškolske ustanove, prilikom testiranja kod pedagoga ili psihologa. I lekarska uverenja pribavljaju se po službenoj dužnosti, elektronskim putem - kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

Ukoliko se lekarski pregled obavlja u privatnoj ustanovi potrebno je da se donese u školu.

- Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen kod lekara iz privatne prakse, biće potrebno da ga roditelj ili drugi zakonski zastupnik donesu u školu. Ukoliko roditelj nema mogućnosti da iskaže zainteresovanost za upis deteta na ovaj način, ne dovodi se u pitanje upis deteta u prvi razred koji teritorijalno pripada školi, odnosno, upis se obavlja u školi - navodi Bajić.

Najviše novih đaka, prošle godine, upisale su osmoletke na Novom Beogradu - 2.350 do sada, a najmanje u Sopotu - 143. U OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović u klupe je selo najviše predškolaca - 292.

Foto: Pixabay

Broj učenika prvog razreda lane je bio veći i od desetogodišnjeg proseka, koji iznosi 16.315 mališana po generaciji. Posle škola na Novom Beogradu, najviše đaka upisanih u prvi razred ima na Voždovcu - 1.949 i u Zemunu - 1.819.

Radi elektronskog upisa učenika, potrebno je da roditelj ima kod sebe ličnu kartu i matični broj deteta. Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu. Cene se kreću od 6.990 do 8.000 dinara, dok MMR vakcina košta oko 1.500 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18