• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

04.04.2023

14:44

"USPELA SAM SAMO DA PITAM KOLIKI JOJ JE ŽIVOTNI VEK?!" Ispovest majke čije dete ima razvojni poremećaj - Bila je čudna čak i kad sam je dojila...

printscreen

Društvo

"USPELA SAM SAMO DA PITAM KOLIKI JOJ JE ŽIVOTNI VEK?!" Ispovest majke čije dete ima razvojni poremećaj - Bila je čudna čak i kad sam je dojila...

Podeli vest

Koliko je život sa autizmom težak i kako izgleda jedan dan borbe sa ovim razvojnim poremećajem u svojoj ispovesti za Informer.rs ispričala je Nada Mirović, majka osmogodišnje Dorotee Mirović koja ima teži oblik autizma.

Nedavno je obeležen Svetski dan autizma, dan kada svi postanu svesni da postoje neke osobe, deca koja svakodnevno biju najteže bitke. Jedan dan u godini kada se obrati pažnja na njih, a onda svako nastavi dalje sa životom... Svi osim onih kojima je autizam svakodnevnica.

Jedna od njih je i Nada Mirović, majka osmogodišnje Dorotee koja ima teži oblik autizma. Kako izgleda njihova borba, koliko je rana dijagnoza bitna, ali i razvijanje svesti o ovom razvojnom poremećaju za naš portal priča Nada Mirović.

- Dorotea mi je bila čudna od kako se rodila, ali tako rano nisam mogla da uočim simptome. Ona nije imala potrebu za majkom što mi je bilo veoma neuobičajno s tim da sam je dojila. Nažalost, u to vreme nisam bila upućena šta je zapravo autizam, iako sam ranije čula za njega. Smatrala sam da sam samu sebe ubedila da nešto nije u redu, pa nisam ni istraživala - rekla je Nada Mirović. 

Foto: pritnskrin/instagram

Nada Mirović sa ćerkom Doroteom

Prvi simptomi autizma kod dece mogu da se primete već od 6. meseca, ali Dorotea ih je pokazala nešto kasnije. 

- Najraniji simptomi koje sam primetila su bili u uzrastu od 18. do 20. meseca. Ona se tada odvajala od druge dece i jedina stvar koja je smirivala je bila vrtenje točkica. Motorika joj je od početka bila odlična, tako je ona sama izlazila iz dupka i prevrtala ga, da bi vrtela točkove. To je mogla satima da radi. Isto tako, veliki deo dana je provodila gledajući kazalje na satu, što je meni jako sumnjivo bilo - objašnjava Doroteina majka.

Foto: Privatna arhiva

Dorotea je danas učenik osnovne škole

Šta je autizam?

Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakteriše zaostajanje u razvoju socijalnih veština, jezičkih veština, kao i različitih oblika ponašanja. Pun naziv ovog poremećaja je zapravo poremećaji iz spektra autizma. 

Razvojni poremećaj autizma je stanje koje traje ceo život, nije bolest koja se može izlečiti, ali se može tretirati tj. može se dovesti na visok nivo životne funkcionalnosti i produktivnosti.

Porodica je saznala za dijagnozu tek nakon što je prošao određeni vremenski period nakon prvih simptoma jer, kako majka Nada kaže, pedijatar ih je ubeđivao da je sve u najboljem redu.

- Pedijatru sam govorila na svakoj kontroli da je ona meni čudna, jer ja imam i dvoje starije dece od nje, pa sam uočila razliku. On je me uveravao da je sve u granicama normalne, međutim odlučili smo da je odvedemo kod psihologa koji je njeno ponašanje prepisao prekomernom gledanju animiranih filmova. Onda smo potpuno isključili televiziju, međutim ona je tada postala mnogo gora - rekla je Mirović.

Foto: pritnskrin/instagram

Dorotea Mirović

Strah za život deteta

Za porodicu Mirović usledio je šok nakon što su odlučili da nastave dalje da ispituju slučaj svoje ćerke. Njeno ponašanje se nije popravljalo vremenom, pa su istraživanje stanja Dorotee nastavili na psihijatriji.

- Po preporuci smo otišli kod jednog psihijatra koji je na prvom susretu pregledao Doroteu skoro pola sata. Nakon toga nam je saopštio da ona mora da ostane da leži u bolnici makar dve nedelje, i to na psihijatrijskom odeljenju, cela naša porodica je ostala u šoku. Doktor Subotić i tim od 15 lekara su svakodnevno vršili preglede i istraživanja, da bi me jednog dana on pozvao i saopštio krajnju dijagnozu - teži oblik autizma. Ostala sam zapanjena i uspela sam samo jedno da izgovorim: "Koliki joj je životni vek?". Pre toga nisam ništa znala o ovom, ne tako retkom, razvojnom poremećaju i najviše sam se uplašila za njen život - istakla je naša sagovornica. 

Ostala sam zapanjena i uspela sam samo jedno da izgovorim: "Koliki joj je životni vek?"

Nada Mirović

Porodici Mirović je usledila borba. Nada, majka malene Dorotee, navodi da su se, nakon saznavanja dijagnoze, odlučili na mnoge terapije. Ona otkriva za naš portal koje metode lečenja su bile najefikasnije, kao i posle kojih se vidi promena raspoloženja Dorotee.

- Moja ćerka je već od druge godine krenula šest puta nedeljno kod defektologa. Napominjem, Dorotea ima teži oblik autizma iako se mnogo radilo sa njom, ne smem ni da zamislim šta bi bilo da smo u potpunosti ignorisali njene simptome. Mnogi defektolozi, psiholozi i psihijatri su radili sa njom. Najbolja terapija koju smo primenili na Dorotei je Tomatis metoda, ali to ne može svako da radi. Za to ljudi moraju da budu obučeni i licencirani, jer je metoda izuzetno zahtevna. Poslednjih sedam meseci smo na Medicinski Medijum protokolu (MM metoda), što podrazumeva da ona jede samo voće i povrće, kao i da obavezno pije čak 30 suplemenata dnevno - navodi Doroteina majka. 

Foto: pritnskrin/instagram

Dorotea

Prvi simptomi autizma

Autizam se javlja rano i roditelji već tokom prve godine mogu primetiti neke simptome i znake poremećaja. Međutim, zbog velike varijabilnosti u ispoljavanju simptoma pouzdana dijagnoza je moguća tek oko druge ili treće godine.

Postoje neki rani “znaci za uzbunu” na koje roditelji treba da obrate pažnju:


• Dete ne gleda ljude u oči,
• Dete se ne smeje
• Dete deluje odsutno i kao da vas ne čuje šta mu govorite
• Druge ljude doživljavaju kao stvari ili kao “alat” za zadovoljenje svojih potreba
• Dete ne izgovara nijednu reč smisleno sa oko 16 meseci,
• Dete ne koristi fraze od dve reči smisleno sa oko 2 godine,
• Ne odaziva se na poziv po imenu do kraja prve godine,
• Prestanak ili gubitak govora na bilo kom uzrastu,
• Majci se čini da dete ne prepoznaje njeg glas od 6. meseca pa na dalje,
• Dete ne razmenjuje vokalizaciju sa roditeljima posle 6. meseca

Pored svih terapija i metoda lečenja, postoje određene aktivnosti koje važe za najefikasnije veštine pri suzbijanju posledica razvojnih poremećaja, pogotovo autizma. Doroteina porodica daje sve od sebe da njihova ćerka ide na sve fizičke aktivnosti i koristi sve terapije koje daju rezultate.

- Tomatis metoda pomogla je Dorotei najviše od svih, ali isto tako dokazano je da određene fizičke aktivnosti povoljno utiču na ponašanje i raspoloženje dece sa autizmom. Jahanje i plivanje su dva sporta koji treba da budu prioritetni kod dece sa razvojnim poremećajima. Dorotea obožava da jaše konje i tada je jako smirena i srećna, isto tako može sate da provodi u vodi. Takođe, muzika je ključna stvar kod svakog deteta koje ima autizam. Oni su prosto rođeni sluhisti i uživaju u svakom ritmu muzike - rekla je Nada. 

Foto: printskrin/instagram/zivotsaautizmom

Dorotea Mirović sa majkom Nadom

Govor koristi samo za svoje potrebe

Na napredak Dorotee uticale su mnoge terapije, metode lečenja kao i velika ljubav i podrška porodice. Prema Nadinim rečima postoje dobri i loši dani, ali njima je najvažnije da njihovo dete ništa ne boli. 

- Svaki dan po ceo dan je neko od nas sa njom. Ona je vesela devojčica. Meni je najvažnije to što ona ne trpi bolove. Promena vremena često utiče na nju, tako je juče silno želela da ide u park, a na putu do istog je puno plakala. I pored svih terapija, mnogo je momenata kada ne znamo šta ćemo sa njom. Krenula je u školu, i bilo je sve u redu prve dve nedelje kada sam ja išla sa njom. Nakon toga njeni školski dani prolaze blago rečeno nikako. Ona sve razume i možemo svaki dogovor da steknemo sa njom, ali govor koristi isključivo za svoje potrebe. Iako zna sve boje, brojeve i slova, ne želi da komunicira i približava se ljudima, što joj dodatno otežava i stvara problem - objašnjava naša sagovornica.

Foto: pritnskrin/instagram

Dorotea je vesela devojčica, iako ima teži oblik autizma

Podrška veoma važna

Nada Mirović smatra da roditelji dece obolele od autizma treba da pružaju podršku jedni drugima, jer njihova deca ne trpe bolove već su samo drugačija.

- Glavna stvar koju svaki roditelj deteta sa autizmom treba da uradi jeste da se pomiri sa dijagnozom. Moramo da shvatimo da autizam nije smak sveta. Deca sa razvojim poremećajom autizma nemaju i ne trpe bolove, već su samo drugačija od drugih. Njihova ljubav je posebna i kao roditelji treba da uživamo u svakom momentu njihove jedinstvenosti zajedno sa njima. Ljubav dece sa autizmom veća je od njihovog problema! Da je teško, preteško je, ali sam ja veliki optimista i ne odustajem - zaključila je za naš portal Nada Mirović. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ana

pre 1 godinu

Kao roditelj deteta sa autizmom mislim da je protokol MM mucenje i maltretiranje deteta. Upucena sam u metodu i profile koji “lece” decu sa time i stvarno mislim da je strasno da to neko radi detetu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija