• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vlada Srbije

12.04.2023

13:48

SRBIJA JE PRIMER ZA NAJRAZVIJENIJE ZEMLJE! Svetski ekonomski forum objavio tekst - "Šta možete da naučite od Srbije o biotehnologiji"

Vlada Srbije

Društvo

SRBIJA JE PRIMER ZA NAJRAZVIJENIJE ZEMLJE! Svetski ekonomski forum objavio tekst - "Šta možete da naučite od Srbije o biotehnologiji"

Podeli vest

Na sajtu Svetskog ekonomskog foruma objavljen je tekst "Želite da uspostavite biotehnološki ekosistem? Evo šta možete da naučite od Srbije", u kom su objašnjeni koraci koje je naša zemlja preduzela radi izgradnje Bio 4 Kampusa.

U tekstu se ističe da biotehnologija transformiše zdravstveni sektor jedne zemlje kroz inovativne aplikacije koje su praksu poput genetskog testiranja, lečenja lekova i rasta veštačkog tkiva učinile stvarnošću.

Foto: Vlada Srbije

Njihova pragmatična priroda i brzi napredak su dokazali da povećavaju efikasnost, smanjuju greške i postižu dobre rezultate po pitanju zdravstvenih rešenja. Sada se predviđa da će tržište biotehnologije rasti 8,7% između 2023. i 2030. godine, prvenstveno zbog rasta biofarmaceutske industrije.

Biotehnologija može smanjiti stopu zaraznih bolesti kroz nove tretmane, personalizovati medicinu i kreirati preciznije alate za otkrivanje bolesti.

Ipak iz SEF ističu da postoje mnoge regulatorne prepreke, od finansiranja do etike, pre nego što se počne sa izgradnjom takve industrije. Oni ističu da vlade igraju aktivnu ulogu u uspostavljanju uspešnog ekosistema kroz svesna ulaganja i politiku.

Foto: Vlada Srbije

Na primer, Svetski ekonomski forum navodi istraživanje Centra za četvrtu industrijsku revoluciju (C4IR) u Srbiji, koje pokazuje da su sledeće zemlje povećale ulaganja u nauku, i to za sledeće procente:

  • Južna Koreja – 4,3%.
  • Japan – 3,4%.
  • Finska – 3,2%.
  • Švajcarska – 3,2%.
  • Austrija – 3,1%.
  • Nemačka – 2,9%.
  • Sjedinjene Američke Države – 2,7%.
  • Slovenija – 2,4%.
  • Francuska – 2,3%.

Kako zemlje mogu da prevaziđu prepreke biotehnologiji?

Iz Svetskog ekonomskog foruma navode da je Srbija dobar primer zemlje koja je krenula u razvoj biotehnologije na nivou cele vlade, sarađujući sa liderima iz biznisa, akademske zajednice i građanskog društva kako bi stvorila snažno okruženje u kome saradnja pokreće promene.

Biotehnološki igrači u Srbiji susreli su se sa izazovima, uključujući potrebu za platformama za sekvenciranje, kapacitetom za skladištenje i sistemima za obradu genomskih podataka. Da bi pomogla svom lokalnom biotehnološkom ekosistemu, iz SEF navode da je Vlada Republike Srbije primenila sledeće strategije iz kojih druge zemlje mogu da uče.

1. Izgradnja snažnog regulatornog okvira

Visoki nivoi regulacije ne sprečavaju eksperimentisanje: oni uspostavljaju transparentne, naučno zasnovane i zaštitne mehanizme usresređene na rizike, koji podržavaju odgovoran napredak. C4IR Srbija je aktivno konsultovao političke stručnjake i naučnike u izradi predloga propisa koji bi olakšali primenu biotehnologije uz zaštitu i poštovanje prava građana.

2. Podsticanje inovacija i istraživanja

Ubrzati razvoj novih proizvoda i tehnologija znači biti otvoren za nove ideje i okruženja. Na primer, Vlada Srbije je pokrenula Nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju i pristala da je koristi za čuvanje ključnih istraživačkih podataka. Zatim je osnovan Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku za implementaciju '4P' medicine (prediktivnu, preventivnu, personalizovanu i participativnu) i dalji razvoj biomedicine i biotehnologije koristeći najsavremeniju molekularnu biologiju i alate informacione tehnologije.

3. Obezbeđivanje sredstava i podsticaja za omogućavanje rasta industrije

Rastuća ulaganja u istraživanje i razvoj biotehnologije podržava bogati klinički lanac koji obećava da će ostati ključni pokretač globalne biofarmaceutske industrije od 1,4 triliona dolara. Srbija ulaže u Bio4 Campus i sredstva za promociju startapova koji su privukli pažnju mnogih svetskih inovatora.

4. Obrazovanje i obuka radne snage

Biotehnološka industrija zapošljava preko 1,9 miliona ljudi širom sveta i stalno se razvija. Osoblje mora imati veštine i znanje da bi uspelo u ovako dinamičnom okruženju. U okviru vladine delegacije, C4IR Srbija je obavio studijsku posetu Velikoj Britaniji kako bi se sastao sa brojnim naučnicima i lekarima radi razmene znanja i izgradnje partnerstava.

5. Razvijanje jake IT infrastrukture

Prikupljanje, obrada i analiza ogromnih količina podataka zahtevaju više procesa. Da bi stvorio povoljne uslove za istraživanje i rešenja C4IR Srbija uspostavlja registar genetičkih i zdravstvenih podataka kako bi obezbedio efikasno i bezbedno skladištenje genetskih i zdravstvenih podataka i njihovo korišćenje u istraživanju i razvoju.

Sve u svemu, prevazilaženje prepreka biotehnologiji zahteva zajednički napor između vlade, industrijskih lidera i akademske zajednice, zaključuje se u tekstu Svetskog ekonomskog foruma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BorisDe

pre 1 godinu

Koliko smo razvijeni chips i čokolada najlošije kvalitete prodaje se za 3x skuplje nego u EU gde je kvaliteta 10x jača. INSPEKCIJA BRE, INSPEKCIJA i stop mafiji i reketašima i fejkovima od hrane više! ŽIVELA KVALITETA MAMU VAM MAFIJSKU!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija