• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

12.04.2023

22:32

UVODE SE NACIONALNE ČITANKE?  Biće obavezne i osnovcima i srednjoškolcima, a sadrže više NASTAVNIH PREDMETA

V.N.

Društvo

UVODE SE NACIONALNE ČITANKE? Biće obavezne i osnovcima i srednjoškolcima, a sadrže više NASTAVNIH PREDMETA

Podeli vest

Ministarstvo prosvete pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama Zakona o udžbenicima, kojima je predviđeno da nacionalna čitanka bude obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

Nacrt o izmenama Zakona o udžbeninicima Ministarstva prosvete  predviđa da nacionalna čitanka bude obavezno nastavno sredstvo kako osnovcima, tako i srednjoškolcima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine" navodi se u nacrtu.

Foto: ATA images

Nacionalna čitanka obuhvataće sadržaje programa predmeta Srpski jezik, Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Likovna kultura i Muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Kako će izgledati čitanke?

Predviđeno je da se urade četiri čitanke: jedna će obuhvatiti sadržaje prvog i drugog razreda osnovne škole, druga će biti namenjena trećacima i četvrtacima, posebno izdanje biće urađeno za sve razrede drugog ciklusa osnovnog obrazovanja (od petog do osmog), a takođe će postojati čitanka koja će obuhvatiti sadržaje svih razreda srednje škole.

Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalnih čitanki za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u republičkom budžetu. Nacrtom je predviđeno da će učenici vraćati nacionalne čitanke, a na koji način će to biti rađeno odlučiće Vlada.

Foto: V.N.

Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji raspisuje javni poziv za izbor članova autorskih timova za pripremu rukopisa. Autori treba da budu "lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani". Na isti način biraće se i članovi recenzentskih komisija.

"Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave" predviđeno je u Nacrtu izmena Zakona o udžbenicima.

Nacionalna čitanka bi bila u upotrebi od školske 2024/25 godine. Javna rasprava traje do 27. aprila, a prva tribina planirana je u Novom Sadu 19. aprila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija