• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

13.04.2023

10:35

DRŽAVA DAJE POMOĆ OD NAJMANJE 20.000 DINARA! Evo za koga važi i ko može da se prijavi

Printscreen, Pixabay

Društvo

DRŽAVA DAJE POMOĆ OD NAJMANJE 20.000 DINARA! Evo za koga važi i ko može da se prijavi

Podeli vest

U toku je javni poziv za subvencije za krave i za uzgoj teladi za tov, na koji proizvođači mogu da se prijave do 10. maja. Pravo na ovu meru imaju proizvođači čije krave su oteljene od 1. aprila prošle do 31. marta ove godine.

Cilj ovog davanja države je da proizvođači zadrže grla na farmi i tako povećavaju stado. Junetina je u protekle dve godine poskupela 80 posto.

Proizvođači teladi su u dilemi, da li sačuvati stado ili prihvatiti nerealnu ponudu nakupaca, kaže Bojka Plavšić koja na farmi u Iđošu ove godine ima 45 teljenja.

- Ako se ne dođe do novca, moraju se prodavati. Ovo sad ako se zadrži, osemenjava se u avgustu mesecu. Sledeće godine se teli - kaže Bojka Plavšić, proizvođač mleka iz Iđoša.

Slično je i u opštini Ćićevac, ali su problemi nešto manji jer opština ima ukupno 400 krava, pa i manje teladi.

- Imam trenutno 10 muznih grla, 5 teladi koja ostavljam da čuvam. Interesuje me za tov junadi koji planiram da proširim proizvodnju, ali još više bi me interesovale subvencije za genetski materijal junica - objašnjava Boban Rajković, stočar iz sela Pločnik.

Država daje subvenciju od 20 000 dinara po oteljenoj kravi. Prijave su elektronski.

- Mi smo otvorili dva šaltera gde im svakodnevno pomažemo oko konkurisanja na aktuelnim konkursima kako bi oni lakše došli do novih subvencja - ističe Aleksandar Stojanović, Kancelarija za poljoprivredu opštine Ćićevac.

Foto: printscreen youtube

Farma u Srbiji

Broj mlečnih i tovnih krava ne može se povećati bez državnih podsticaja. U toku je javna rasprava o zakonu o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju.

- Naš predlog je da se sadašnje mere koje su dakle na snazi unesu kao minimalne i da odatle krećemo ili da na tome ostaje. Vlasnici tih grla su uglavnom mala domaćinstva i to njima nešto znači i ako bi njima stimulisali da im ostane žensko tele mi bismo za jedno tri do četiri godini povećali to stado - objašnjava Čedomir Keco iz jednog stočarskog udruženja.

Prošle godine su novac za oteljene krave koje ne moraju biti umatičene dobili domaćini za 56.000 grla.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija