• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2023

14:30

Patrijarh Porfirije na vaskršnjem ručku sa beskućnicima (FOTO)

printskrin/instagram/patrijarh_porfirije

Društvo

Patrijarh Porfirije na vaskršnjem ručku sa beskućnicima (FOTO)

Podeli vest

Nakon vaskršnje liturgije u Hramu Svetog Save na Vračaru, patrijarh srpski Porfirije proveo je Vaskrs na ručku sa korisnicima crkvene narodne kuhinje Versko dobrotvorno starateljstvo u Beogradu.

U dvorištu crkvene kuhinje Verskog dobrotvornog starateljstva patrijarha su za stolom sačekali korisnici, većina bez krova nad glavom.

Patrijarh je čestitao okupljenima najradosniji hrišćanski praznik, a korisnicima je podeljena i vaskršnja pomoć.

Patrijarh je rekao da je "Gospod učinio da je smrt besmopoćna i da nema snagu, obesnažio je smrt i prolaznost i sve učinio večnim, svoje carstvo, carstvo božje, učinio nama dostupnima na dan vaskrsenja njegovog i otvorio je dveri carstva božjeg".

Istakao je da je "Isus i nas učinio da možemo i mali, slabi, nemoćni i promašeni često postati punopravni građani carstva njegovog i korisnici svake lepote, blagodati i dobra u njegovom carstvu" Rekao je i da je radostan što je sa beskućnicima okupljen u ljubavi Hristovoj, u ljubavi Vaskrslog Hrista, što je, kako je rekao, najvažnije.

- Sve možemo imati. I materijalnih dobara i slave i moći, ali ako ljubavi nemamo, kako kaže apostol Pavle, onda smo prazni, onda smo kao prazno zvono koje zveči, ali što je najgore onda smo iznutra prazni, onda sve to što jesmo i što imamo postaje nam teret, slama nas, ne čini nam radost, ne čini nas opuštenima, a s druge strane možemo biti lišeni svega, ali ako ljubavi i vere u Hrista imamo, onda ma koliko spolja izgledali da smo osiromašeni, blagodašču božijom, njegovim bogatstvom obogaćeni, mi postajemo najbogatiji na svetu i oni koji imaju najviše - rekao je patrijarh i dodao da reč bogat u bilo čemu pre i iznad svega znači imati Boga.

Istakao je da je smisao ono što je u isto vreme najveće i najvažnije bogatstvo i najveća i najvažnija vrednost.

- Ako verujemo u Boga, trudimo se da držimo zapovesti njegove onda smo zasigurno već ovde i sada nezavisno da li smo znameniti, poznati ili neznatni i nepozanti, nezavisno od svega toga, mi smo, što je najvažnije, ispunjeni smislom - rekao je patrijarh Porfirije. Kako je naglasio, smisao jedino može dati Hristos sin Božiji, raspet i vaskrsli. Okupljene je pozdravio hrišćanskim pozdravom Hristos Vaskrse.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00