• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

21.04.2023

15:56

IDEA, Roda i Mercator pokrenuli veliki projekat za očuvanje životne sredine

Promo

Društvo

IDEA, Roda i Mercator pokrenuli veliki projekat za očuvanje životne sredine

Podeli vest

Zahvaljujući odluci da se voće i povrće isteklog roka pretvori u kompost, dve i po tone najfinijeg oblika zemlje već se nalazi na policama ovih prodavnica.

Kompanija Mercator-S je u 15 odabranih prodavnica pokrenula pilot projekat kompostiranja ostataka  voća i povrća. To znači da se umesto otpada dobija izvanredan kompost koristan za uzgajanje biljaka u njivama, baštama, kao i za saksijsko cveće. Sledeći sveobuhvatnu i izuzetno važnu strategiju zaštite životne sredine najvećeg regionalnog koncerna “Fortenova grupa”, čiji je sastavni deo, Mercator-S je prepoznat u Srbiji kao lider u inovativnim inicijativama društvene odgovornosti.

- Naš sistem je maksimalno efikasan i količine otpada voća i povrća su male. Ipak, odlučili smo da svedemo ovaj organski otpad na nulu, i da od njega napravimo nešto korisno za prirodu. Tako je nastalo prvih 2,5 tone komposta u ovom uspešnom pilot projektu - rekla je Jasmina Brajdić, direktorka sektora kontrole kvaliteta, kompanije Mercator-S.

Kompost nastaje prirodnim procesom razlaganja organske materije, kao što su baštenski otpad i ostaci od hrane. Korišćenjem komposta se podiže kvalitet zemljišta i umanjuje efekat staklene bašte.

- Planiramo da ovu inicijativu proširimo na sve prodavnice u našem sistemu i time damo veliki doprinos ekologiji, ali i cirkularnoj ekonomiji - rekla je Jasmina Brajdić, direktorka sektora kontrole kvaliteta u kompaniji Mercator-S

Mercator-S je upravo lansirao i edukativnu web-stranicu RECIKLOPEDIJA, čiji je cilj da svojim korisnim informacijama i zanimljivim sadržajem doprinese promeni navika pri kupovini, pripremi i čuvanju namirnica, jer se u Srbiji, prema relevantnim izveštajima, godišnje baci čak 35 kilograma hrane po glavi stanovnika. Za više informacija o recikliranju, kompostiranju i drugim oblicima zaštite životne sredine, posetite www.idea.rs/Aktuelno/Reciklopedija.

Pored pametnih presa koje služe za reciklažu limenki, reciklomata za sve vrste ambalaže, štampanja promotivnih kataloga na recikliranom papiru, ponudi biorazgradivih kesa, i brojnih drugih društvenu-odgovornih inicijativa, kompostiranje i reciklopedija najnoviji su ekološki projekti koji predstavljaju očigledno poslovanje sa svrhom kompanije Mercator-S.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija