• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

23.04.2023

08:31

U Subotici održano 9. „Veče Republike Srpske“

Grad Subotica

Društvo

U Subotici održano 9. „Veče Republike Srpske“

Podeli vest

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Veče Republike Srpske“ održana je sinoć u subotičkoj Sali za svečanosti „Zorica“, u organizaciji Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, iz Subotice. Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da je Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ jedno je od zavičajnih udruženja u ovom gradu čije rukovodstvo i članovi nastoje da brojnim aktivnostima neguju i sačuvaju običaje, tradiciju i kulturu svog rodnog kraja, da održavaju i jačaju veze s krajem iz kojeg potiču, ali i da daju što je moguće veći doprinos razvoju i promociji Subotice.

„Grad Subotica ima izuzetnu saradnju sa Zavičajnom zajednicom ’Republika Srpska’ i pruža joj podršku, kao i svim drugim udruženjima u našem gradu koja se zalažu da otrgnu od zaborava sećanje na svoj zavičaj. Saradnja Grada Subotice izuzetno je dobra i sa Republikom Srpskom, s tim da je od februara 2021. godine ona intenzivirana i podignuta na viši nivo. Ovom prilikom bih se zahvalio čoveku koji mi je mnogo pomogao u tome, a to je šef Predstavništa Republike Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović“, kojeg svi zajedno pozdravljamo, jer večeras iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje ovoj manifestaciji“, istakao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

Uz konstataciju da odnosi između Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji nego danas, zahvaljujući, kako je rekao, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Vladi Srbije i rukovodstvu Republike Srpske, gradonačelnik Bakić je kazao da bi to trebalo da bude minta i za naše međusobne odnose – na koji način da ih održavamo i razvijamo, na koji način da ih negujemo i kako da to zajedništvo jačamo.

„Želim da nastavimo sa građenjem mostova prijateljstva i jačanjem zajedništva i jedinstva srpskog naroda sa obe strane Drine. U ovakvim i sličnim prilikama često ističem da su vremena u kojima živimo teška za Srbiju, Republiku Srpsku, za srpsku Crnu Goru i gde god se nalazi naš srpski narod. Aveti prošlosti su se ponovo aktivirale da pokušaju da završe ono što su započeli 1999. godine. Ali, među mudrim izrekama u našem narodu ima i jedna koja kaže: ’Možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš’. I nadam se, a sve govori u prilog tome, da će ’uskoro mečka zaigrati i na njihova vrata’. I neće završiti ono što su naumili“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica

On je istakao da je sutra (nedelja), nažalost, „jedan u nizu crnih dana za srpski narod, zbog događaja na našem Kosovu i Metohiji“.

„I sami vidimo šta se događa i kako pokušavaju da ponize naš narod u našoj južnoj pokrajini. Nažalost, i u našoj državi ima onih koji pokušavaju da im se dodvore, koji zbog nekih svojih ličnih interesa pokušavaju da unize našu Srbiju. Gledam – i mene analiziraju na portalima, pa im smeta: Živela Srbija! A ja mogu samo da im kažem da sam ceo život ponosan što sam Srbin, i da sam ceo život ponosan na našu majku Srbiju“, podvukao je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime organizatora manifestacije Zavičajne zajednice „Republika Srpska“, goste je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu Milorad Ćopić. Prisutnima se obratio i sveštenik Ivan Anđelić koji je, prenoseći pozdrave i blagoslove sveštenog bratstva iz Hrama Vaznesenja Gospodnjeg, iz Subotice, rekao da ima jedna crkvena pesma koja se peva u periodu od Vaskrsa, pa sve do Spasovdana, a koja kaže: „Evo dana koga je Gospod stvorio, radujmo se i veselimo se“.

„Danas možemo slobodno, čak da se ovo veče i ne nalazi u tom pashalnom periodu, da zapevamo ovu pesmu, jer se nalazimo na ovom mestu, okruženi dobrim ljudima. Želim vam srećno i blagosloveno deveto ’Veče Republike Srpske“, kazao je Anđelić.

Foto: Grad Subotica

Deveto po redu „Veče Republike Srpske“ svojim prisustvom uveličali su i Borislav Maksimović, iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Aleksandar Đedovac, direktor Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, genaral Milan Čeleketić i predsednik Saveza srpskih udruženja Severno-bačkog okruga, Miroslav Karan.

U kulturno-metničkom delu programa nastupili su „Sinovi Manjače“ i vokalna solistkinja Mirjana Janus, KUD „Srce Knešpolja“, „Žubor Vrbanje“ i Dejan Anđelović, član subotičke etno grupe „Iskon“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija