• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.04.2023

22:00

UBIJAO JE ZA TITA, ZVALI GA "SRPSKI DŽEJMS BOND"... A UMRO NA TAVANU, U BEDI! Cela Jugoslavija se plašila "Karate Boba" (FOTO)

Printscreen

Društvo

UBIJAO JE ZA TITA, ZVALI GA "SRPSKI DŽEJMS BOND"... A UMRO NA TAVANU, U BEDI! Cela Jugoslavija se plašila "Karate Boba" (FOTO)

Podeli vest

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio da izvrši jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji.

Preminuo je u Amsterdamu u novembru 2016. godine. Mitrić je u Holandiju stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja,

Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom veštinom, tvrdio je uporno da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Holandija ipak proglašava "nepoželjnim strancem". I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živeo u Amsterdamu.

Za vreme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom "Titov tajni agent" ili "Geheim agent van Tito", a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

 

 

Od smrti njegove partnerke 2006. godine holandske vlasti odbile su da mu dodele bilo kakva socijalna primanja, smeštaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se venčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj opštini održana u ponedeljak,kada se parovi mogu venčati besplatno. Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnosno jeste, ali ovim rečima:

- Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce - rekao je Mitrić.

Kako bi preživeo, u Holandiji je objavio par knjiga i drama, među kojima i Boj na Kosovu. 1992. bio je na ivici da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio da se vrati na teritoriju bivše Jugoslavije ostao je u Amsterdamu.

Tamo je tokom 1992. godine štampao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije. Kada ga je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine deportovati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan. Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama.

Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gde je ubrzo i preminuo...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija