• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

07.05.2023

16:13

DA LI SU DRUŠTVENE MREŽE BILE INSPIRACIJA ZA ZLOČINE? Da li se terorističke grupe obučavaju na video igricama?  - Evo šta kaže specijalista za sajber bezbednost

Društvo

DA LI SU DRUŠTVENE MREŽE BILE INSPIRACIJA ZA ZLOČINE? Da li se terorističke grupe obučavaju na video igricama? - Evo šta kaže specijalista za sajber bezbednost

Podeli vest

Specijalista za sajber bezbednost Goran Kunjadić istakao je da terorističke grupe često budu obučavane na video igricama, kao i da pripadnici takvih organizacija uvežbavaju svoje napade upravo na ovakvim platformama.

Društvene mreže je teško kontrolisati a njihova kontrola je u nadležnosti vlasnika tih društvenih mreža koji donose pravila o tome koje sadržaje će da objavljuju, a koje ne, izjavio je za Tanjug specijalista za sajber bezbednost Goran Kunjadić.

- Mi kao posmatrači tu ne možemo bog zna šta da uradimo. Smatram da bi vlasnici društvenih mreža trebalo da prepoznaju negativne sadržaje i da ih zabrane, kao što mnogi i jesu zabranjeni, poput govora mržnje i slično - ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da su društvene mreže i igrice bile inspiracija za zločine koji su se poslednjih dana dogodili u našoj zemlji, rekao je da takva mogućnost svakako postoji, ali da je uz društvene mreže neophodno dodati i mnoge druge javne medije kao što je internet, jutjub.

Što se igrica tiče istakao je da one mogu da budu inspiracija i naveo da postoje igrice koje su borilačke.

- Dešava se da se terorističke grupe obučavaju na tim igricama, što je recimo dokazano za vreme postojanja Islamske republike na Bliskom Istoku, čiji su pripadnici praktično uvežbavali napade, tako što su lomili određene likove u tim igricama - rekao je on.

Povodom peticije da se posle ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i pojave profila podrške dečaku koji je ubio osam đaka i čuvara u ovoj školi, u Srbiji ukine TikTok, ponovio je da je zabrana sadržaja u nadležnosti vlasnika te društvene mreže.

- TikTok kao i druge sadržaje na internetu tehnički nije moguće zabraniti. Oni mogu da se zabrane u nekom određenom obimu, da se blokiraju određene IP adrese, ali do tih adresa se može doći okolnim putem, tako da je zabrana defakto nemoguća - rekao je Kunjadić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija