• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

08.05.2023

21:37

SVAKA ŠKOLA ĆE IMATI DO DVA ŠKOLSKA POLICAJCA! Evo koji su njihovi zadaci i ko može da im se obrati

pritskrin/rts

Društvo

SVAKA ŠKOLA ĆE IMATI DO DVA ŠKOLSKA POLICAJCA! Evo koji su njihovi zadaci i ko može da im se obrati

Podeli vest

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji u odnosu na prethodni period. Ističe da će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi da budu u zoni škole, ali sada i unutar same škole, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca.

Od danas, posle trodnevne žalosti zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, u Srbiji su u svih 1.800 osnovnih škola prisutni policajci.

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da je bezbednost učenika u školama jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova

Ona ističe da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji u odnosu na prethodni period jer smo svedoci nemilih događaja.

- Otuda danas malo više pričamo na tu temu nego u ranijem periodu - kaže Puhača.

Foto: pritskrin/rts

Jasmina Puhača

Objašnjava da je zadatak školskog policajca nekada bio obilazak školeske zone i bezbednost učenika u delu oko škole – u školskom dvorištu i području dolaska do škole, dok će sada biti i unutar samih škola.

- Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gde mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca - ističe Puhača.

Radiće se samo na tome da se nadležnosti definišu u skladu sa situacijom

Puhača kaže da je uloga školskog policajca da se nađe učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. Ističe da školski policajac treba da predstavlja osobu od poverenja i da je dozvoljeno i preporučeno da se učenici koji imaju neki problem obrate policajcu.

- U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje. Njegova obaveza je u domenu razdvajanja učenika. Treba blagovremeno da reaguje i o svemu da obavesti pedagošku službu i nadležnu policijsku stanicu koja će dalje preduzeti sve obaveze - navodi Puhača.

Foto: pritskrin/rts

Naglašava da je obavezno da policajac o svemu obavesti i centar za socijalni rad.

Puhača kaže da će prisustvo policajaca u školama svakako trajati neko vreme i ističe da taj projekat ima svoju istoriju i nije nov.

- Radiće se samo na tome da se poboljšaju kapaciteti, da se nadležnosti definišu malo drugačije u skladu sa aktuelnom situacijom - zaključila je Puhača.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Igor

pre 1 godinu

Eee vucko izdajice dokle si doveo Srbiju,da mora policija naoruzana da stoji po skolama,kao divlji zapad.strasnooo....unistio si sve grane sistema i vrednosti svake profesije..

Stojan

pre 11 meseci

Dobra ideja da se cuvaju deca po skolama. Samo ti ljudi, koji ih budu cuvali, apsolutno moraju imati posebnu obuku i odgovarajuca ovlascenja kako postupati efikasno u suprotstavljanju protiv naoruzanih bolesnika koji upadnu u skolske prostorije. Ako budu samo kao "dekoracija", nista se nece dobiti. Zlo je tu, uslo je na sva vrata drustva,ali se nadlezni moraju efikasno i delotvorno boriti protiv njega.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija