• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

10.05.2023

06:30

TINEJDŽERI POD SVE VEĆIM PRITISKOM, DVOJE HTELO DA SE UBIJE, A DVOJE DA UBIJE DRUGE! Na klinici za psihijatriju povećan broj mlađih pacijenata

Pixabay

Društvo

TINEJDŽERI POD SVE VEĆIM PRITISKOM, DVOJE HTELO DA SE UBIJE, A DVOJE DA UBIJE DRUGE! Na klinici za psihijatriju povećan broj mlađih pacijenata

Podeli vest

Deca iz dana u dan psihički pucaju zbog jezive tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koja je Srbiju zavila u crno, upozoravaju domaći stručnjaci!

Svirepi zločin Koste K. (13), koji je ubio osmoro svojih drugara i radnika obezbeđenja, ulio im je ogroman strah i bio je samo okidač za poremećaj njihove psihe i poriva za ubistvom i samoubistvom! Zbog ove alarmantne situacije zabrinuti roditelji ovih dana sve češće dolaze na Kliniku za psihijatriju i traže pomoć.

Ove informacije potvrdila je i ministarka zdravlja profesor dr Danica Grujičić. Prema njenim rečima, na dečju kliniku za neuropsihijatriju u ponedeljak je primljeno četvoro dece u teškom psihičkom stanju.

- Dvoje je imalo ideju da je trebalo da se ubiju, a dvoje da nekoga treba da ubiju! Deca i roditelji su primetili da se ne osećaju dobro i potražili su stručnu pomoć. Oni su zahtevali da ostanu u bolnici jer imaju problem, uplašeni su. Zato pozivam sve roditelje, decu, ko god da ima problem, da okrenu broj telefona za pomoć. Ja se slažem da u školama treba da budu policajci, ali ne mogu oni da zaustave strah, tu su neophodni pedagozi i psiholozi, da deca sa njima razgovaraju - ističe prof. dr Grujičić i dodaje:

Foto: printscreen

Danica Grujičić

- Ljudi moraju da razmene misli. Svi smo osetili odgovornost. Dani žalosti su prošli, ali hajde da toj deci počnemo da pričamo o lepšim stvarima. O sportistima, uspesima, takmičenjima... Ideja je da se skrenu misli. Ogromna je odgovornost na nastavnicima, učiteljima... Zamislite kako je deci koja će se vratiti u tu školu.

Grujičićeva: Ugasiti Tik tok na neko vreme

Ministarka zdravlja otkrila je i da će se potruditi da se društvene mreže u narednom periodu ugase na određeni period.

- U narednih mesec dana nam je ideja da ukinemo, pre svega, Tik tok, ali i ostale društvene mreže, da se deca resetuju i odmore se malo od svega - otkrila je ministarka zdravlja.

Podsetimo, u ponedeljak je doneta i odluka da se rijaliti-program "Zadruga" ne emituje do daljeg!

Neuropsihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da je ovo najkritičniji period za našu decu i da im je sada podrška celokupnog društva veoma bitna!

- Bilo je pitanje dana kada će roditelji dovoditi svoju decu kod stručnih lica jer je ovo za njih bio najtraumatičniji period. Danima su izloženi strahovima, strašnim saznanjima o vršnjaku koji je učinio stravični masakr, slušaju o tragedijama, gledaju razne sadržaje na internetu. Sve to je loše za njihovu psihu i budi u njima agresiju. Kod nekoga se javlja poriv da naudi sebi, a kod nekoga da to učini drugima. Sve zavisi od tipa ličnosti - objašnjava prof. dr Đukić Dejanović i ističe:

Foto: Foto: Tanjug

Slavica Đukić Dejanović

- Zato apelujem na roditelje da sada više nego ikada povedu računa o svojoj deci, da isprate njihovo ponašanje i da se ne ustručavaju da potraže stručnu pomoć. Moraju da ih prate, da ih poznaju, da im osete emocije. Ukoliko primete da dete menja raspoloženje, da je usamljeno ili da se, možda, smeje previše ili priča, to je alarm da se potraži pomoć psihijatra. Ovo su teški dani za njih i zaista mogu ostaviti katastrofalne posledice po njihovo zdravlje.

Na pitanje da li je u ovoj situaciji dobro za decu da krenu u školu odgovara:

- Treba, ali ne zbog lekcija i ocena, već da se deca druže, da dele emociju, da razgovaraju, da budu zajedno. Sada je veoma važno da ne budu usamljeni!

Stanje ranjenih i dalje teško

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić kaže da su dečak i devojčica povređeni u masakru i dalje u kritičnom stanju!

- Tri dečaka, dva iz Tiršove i jedan iz Urgentnog centra, otišli su kući, a devojčica koja je i ranije bila u teškom stanju i dalje je isto! Učenik sa povredom vratne kičme potpuno je budan, počeo je da značajno bolje pokreće levu ruku. Nadamo se da će se otok kičmene moždine, koja nije prekinuta, polako popraviti i da će se oporaviti - rekla je prof. dr Grujičić.

Ona je i pohvalila ekipe Hitne pomoći koje su bile i više nego aktivne kada se desio masakr u Mladenovcu.

- Zdravstveni sistem odlično funkcioniše kada su ove stvari u pitanju. Da, nekada se čeka zakazivanje ili nešto drugo, ali otvoriti šest operacionih sala za šest sati, to možemo samo mi - navela je ministarka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Objasnite mi

pre 11 meseci

pod kakvim su oni to pritiskom? Osim manjine koji su rođeni da ostvare ono što im roditelji nisu uspeli,ostali su zaštićeni kao beli medvedi.Sve mogu,sve imaju.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija