• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

14.05.2023

09:00

KAKO SPREČITI TRAGEDIJE MEĐU DECOM? Borko, najbolji nastavnik na svetu, oglasio se o masakru na Vračaru (VIDEO)

ATAIMAGES

Društvo

KAKO SPREČITI TRAGEDIJE MEĐU DECOM? Borko, najbolji nastavnik na svetu, oglasio se o masakru na Vračaru (VIDEO)

Podeli vest

Nastavnik engleskog jezika Borko Petrović, koji je 2022. proglašen najboljim nastavnikom na svetu, ocenio je danas da se vaspitni segment izgubio u vaspitno-obrazovnom radu, ali i ocenio da zbog najavljenih mera, nakon tragedija u školi "Vladislav Ribinikar" i dva sela kod Mladenovca i Smedereva, Srbija ide u dobrom pravcu.

- Trčimo previše, zaboravili smo na ljudske vrednost koje su nas nekada krasile i to je ono vaspitno što se izgubilo u obrazovno-vaspitnom radu. Ne znam da li iko od mojih kolega ima utisak da se mi bavimo vaspitnim radom, nekako smo to ostavili roditeljima - rekao je za Tanjug Petrović koji je nagradu za najboljeg edukatora na svetu primio u novembru u Nju Delhiju gde se delegatima iz 110 zemalja obratio na temu kreativnosti i inovacija u nastavi.

Podsetio je da se previše često čuje - roditelji znaju da budu nezgodni, pa nastavna lica ne mogu da da se mešaju previše u porodične poslove.

- To je začarani krug u kojem smo zapostavili sve ono što je vaspitno jer smatramo da tu nema napretka - rekao je nastavnik engleskog iz Paraćina i naglasio da nikada nije dozvolio da se vaspitna komponenta obrazovanja izgubi, te da đacima uvek daje ono što smatra da je najpotrebnije. Naglašava da je naš sitem preventivo postavljen i da postoji mnogo ruku - činilaca zaduženih za obrazovanje i vaspitanje.

- Tu su prvo ruke roditelja koje svako dete najčvršće drže - rekao je on i dodao da je očigledno da su dečaka K.K oni ispustili.

- Druga membrana bila je škola, tu su direktor, pedagog, sociolog, razredni, drugari, nekada te najbolji drug zadrži da ne padneš u tamu, ali kada se sve te ruke sklone i dete tresne o pod, svi smo zakazali - naglasio je Petrović i dodao da spoljni faktori ne mogu da utiču ipak toliko koliko to ko si i odakle si potekao.

Najbolji edukator na svetu podseća na značaj činjenice da učitelj, nastavnik, prosvetni radnik mora biti poštovan i mora se postaviti kao autoriet. Dodaje da su oni svetinja na istoku u Indiji, Japanu... Tamo mogu i da kazne dete i za to imaju podršku roditelja.

- Toga kod nas više nema i zato ćemo do autoriteta moći da dođemo težim, zaobilaznim putem - smatra Petrović koji đacima uz osnovni redovni plan i program nastave, pušta i određene filmove kao što su Pijev život, Društvo mrtvih pesnika, koji nose određenu moralnu poruku.

Foto: Predrag Milosavljević

OŠ "Vladislav Ribnikar", gde su nedužna deca i čuvar izgubili život

Kaže da mu je bitno da učenike gleda kako rastu kao uzorni ljudi, a da bi to moglo, naglašava koliko je važno da čitaju. Dodaje da zato i organizuje različite debate u kojima sa đacima razgovara o korenima agresije, rasizmu - velikim problemima savremenog društva.

- Izučavali smo šta može da se desi u određenom demokratskom društvu gde deca mogu da udare na decu - rekao je nastavnik i dodao da sa đacima na časovima engleskog govori i o dešavanjima u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, da pričaju o tome da li agresija može da se spreči.

- Oduvek sam pričao đacima da ne možemo toliko da se opustimo, jer dolaskom zapadnih vrednosti postepeno dolaze i problemi - priča sagovornik, pa dodaje da je pre nekoliko godina organizovao posetu direktora jedne američke škole koja godišnje izdvaja pet miliona dolara na obezbeđenje, na KD vrata, skenere, ali im se desilo da ipak đak unese bombu u lanč paketu...

Foto: printscreen

Kosta K. je, prema rečima Petrovića, dete koje su roditelji ispustili iz ruku

Kaže da je taj razgovor upriličio i zato što voli da gleda u budućnost, kako ga problemi ne bi iznenadili. Naglasio je koliko je važno da se za svaku vrstu agresije i nasilja utvrdi uzrok. Prema njegovim rečima, američko društvo je pogrešilo tako što su za masovna ubistva u školama optužilvali igrice, Mensona, hevi metal, rok ... A nisu uradili jednu jedinu stvar koji Srbija radi!

Amerikanci "nisu mogli da se liše oružja", a greška je u njihovom Ustavu koji im to omogućava. 

Omiljeni nastavnik je još naglasio i da Srbija ide u dobrom smeru vezano za mere koje su donete nakon dva masovna ubistva.

- Krenuli smo sa razoružavanjem, jedan od najvažnijih načina, svako u trenutku frustracije može da zgrabi flašu, čašu. Imamo dobar smer u kojem se krećemo, razoružavanje je realno dobra mera koja će dati rezultate. U najgoroj varijanti dete bi moglo da donese nož, a to je mnogo benignije nego heklere i kalašnjkove u Americi - naveo je najbolji edukator kojoji je kao osmogodišnjak često bio meta na kojoj su, kako kaže, svi znali da mogu da iskale bes.

Foto: MUP

Kalašnjikov, oružje koje je nekima danas postalo lako dostupno

Kaže da je očigledno da je mogao da podnese više od drugih.

- Mnoga deca ne mogu da izdrže stepen nasilja, ono postoji bez obzira kako ga zovemo fizičko, socijalno - kakve patike nosiš, verbalno i digitalno - rekao je on.

Kao otac troje dece naglašava da decu moramo da vaspitavamo! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gorrn

pre 11 meseci

Glavni razlog je propustio, a to je nasilje u medijima prkeo koga se širi nasile i kod nas. "Zapadne vrednosti" su nasilje u medijima, filmovima, pravljene puke zabave od nasilja.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija