• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.05.2023

20:57

IMALI SU PO 25 GODINA KADA SU UBIJENI Ovo je jedna od najtužnijih ljubavnih priča svih vremena

Društvo

IMALI SU PO 25 GODINA KADA SU UBIJENI Ovo je jedna od najtužnijih ljubavnih priča svih vremena

Podeli vest

Priča o Bošku i Admiri do danas je ostala jedna od najlepših i najtužnijih ljubavnih priča sa naših prostora. Imali su po 25 godina kad su ubijeni na današnji dan 1993. na Vrbanja mostu u Sarajevu.

Boško je bio Srbin, a Admira muslimanka. Postali su simbol Sarajeva. Mladi, zaljubljeni Boško i Admira, ležali su mrtvi sedam dana na Vrbanja mostu. Slika njihovih nepomičnih tela u zagrljaju obišla je svet zahvaljujući američkom reporteru Kurtu Šhorku, koji je preneo priču o njihovoj tragičnoj ljubavi. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

Niko se mrtve ljubavnike nije usudio maknuti s mosta, a tek je osmi dan srpska vojska odnela njihova tela i sahranila ih u Lukavici na srpskom vojničkom groblju. Snage UN-a su odbile pomoći u izvlačenju tela.

- Odgojila sam sinove bez razmišljanja o religiji i naciji. Nikad im nisam govorila da su oni Srbi, a da su ovi drugi Hrvati i muslimani. Nisam Admiru gledala kao muslimanku, kao različitu. Gledala sam je kao devojku mog sina, koju je on volio i koju sam ja voljela - ispričala je Boškova majka Rada u dokumentarcu o mladom paru snimljenom u kanadskoj produkciji.

 

 

"Samo nas metak može razdvojiti" - govorila je Admira, a njen Boško nije hteo napustiti Sarajevo bez svoje voljene. Majka Rada ga je molila na početku rata da ide s njom i bratom. Bošku je otac umro još pre rata i ništa ga više nije vezalo za Sarajevo osim voljene devojke. No, nije mu padalo na pamet bez Admire otići iz grada.

Ubistvo Boška Brkića i Admire Ismić je sivrepo ubistvo koje je izvršio pripadnik jedinice "Ševe" iz muslimanske Armije Bosne i Hercegovine 18. maja 1993. godine, dok su pokušali da pobegnu iz muslimanskog dela u srpski deo Sarajeva, na Vrbanja mostu.

Foto: Tanjug/AP

Tela Boška i admire posle ubistva na Vrbanj mostu

Zvaničnna istraga o ubistvu Boška Brkića i Admire Ismić nikada nije sprovedena. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Pretpostavlja se da je zločinac koji je ovo izvršio poslat, tj. sklonjen u Australiju odmah nakon rata i da mu je dat lažni identitet da ne bi otkrivao komandnu liniju odgovornosti, ali i kriminalne radnje u koje su bili upleteni gotovo svi muslimanski komandanti u Sarajevu početkom devedesetih godina 20. veka.

Njima je posvećena i jedna od legendarnih pesama, sećate li se ove pesme?




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MEHMED PAŠA SOKOLOVIĆ JE OD SRPSKOG ĐAKA POSTAO VELIKI VEZIR! Evo zašto ga se majka zastidela, a Hurem OBOŽAVALA
Srbija

MEHMED PAŠA SOKOLOVIĆ JE OD SRPSKOG ĐAKA POSTAO VELIKI VEZIR! Evo zašto ga se majka zastidela, a Hurem OBOŽAVALA

Rođen je u selu Sokolovići kod današnjeg Rudog u srpskoj pravoslavnoj porodici,[1] Mehmed je odveden u ranom dobu kao deo osmanskog deviršme sistema sakupljanja hrišćanskih dečaka koji će biti odgajani da služe kao janjičari. Ovi dečaci će biti primorani da pređu u islam, odgajani su i obrazovani kao vojnici i vernici, ali će zauzvrat dobiti priliku da se uključe i napreduju u Osmanskom carskom sistemu, Mehmed-paša Sokolović je bio jedan od brojnih koji su napravili zavidne karijere dospevši do položaja Velikog vezira.

15.05.2023

20:37

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!
Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!

Bombe korišćene u izraelskom vazdušnom udaru koji je u nedelju uzrokovao veliki požar u području sa šatorima za raseljene Palestince u Rafi, kad je stradalo najmanje 45 ljudi, napravljene su u Sjedinjenim Američkim Državama, piše “Njujork tajms”. List se poziva na vizuelne dokaze koje su pregledali njihovi i stručnjaci za oružje.

29.05.2024

13:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija