• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

29.05.2023

18:00

SKANDALOZNO! U OVOJ IGRAONICI NISU SVA DECA POŽELJNA! Roditelji besni, spremaju prijave protiv kompanije

printscreen

Društvo

SKANDALOZNO! U OVOJ IGRAONICI NISU SVA DECA POŽELJNA! Roditelji besni, spremaju prijave protiv kompanije

Podeli vest

Švedska robna kuća "Ikea" diskriminiše decu sa dijabetesom! Naime, dete koje nosi senzor za praćenje nivoa šećera u krvi, za razliku od ostalih mališana, neće moći samo da se igra u igraonici ove robne kuće na Bubanj potoku, već će mu ulazak u kutak za najmlađe biti omogućen samo uz prisustvo roditelja.

Upravo, ovo obaveštenje naljutilo je roditelje dece sa dijabetesom koji dolaze u "Ikeu" kako bi pazarili jer oni, za razliku od ostalih, ne mogu da ostave mališane u igraonici i prepuste se kupovini, koja za najmlađe može biti naporna.

U Udruženju roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije "Alarm" najavili su da će, ukoliko "Ikea" uskoro ne ukine ovu zabranu, biti primorani da se obrate povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Foto: PHOTOMASTER

I dok na zvaničnom sajtu "Ikee" navode da deca sa dijabetesom u igraonici moraju biti sa roditeljem iz "bezbednosnih razloga", Mirjana Delić (39), majka petogodišnje devojčice koja boluje od ove bolesti, kaže da je posredi bezobrazluk neviđenih razmera. Kako objašnjava, njena ćerka ide i na časove baleta, engleskog jezika i u vrtić i potpuno normalno obavlja sve aktivnosti kao i ostala deca, zbog čega je zahtev "Ikee" neshvatljiv!

- Moja Milica zna da, kada senzor svetli crveno, treba da popije sokić, a kada je svetlo narandžasto, ne treba da jede ništa. To nije neka nauka i zašto bi dete trebalo da bude diskriminisano, a i mi kao roditelji sa njim. Možda se u "Ikei" plaše da neko u igri ne skine detetu sa dijabetesom senzor, ali to je gotovo nemoguće. On je toliko dobro pričvršćen da ga je nemoguće skinuti - navodi Mirjana.

Sport, škola, balet

Ova majka, čija ćerka boluje od dijabetesa tipa 1, objašnjava za Zaštitnik potrošača da njena ćerka bez problema boravi u igraonicama i da joj do sada u ovakvim objektima niko nije tražio da bude sa svojim detetom dok se igra.

- Jednom svetskom brendu ne priliči da vodi ovakvu politiku. Zaista je neshvatljivo da "Ikea" nije valjano smislila ni obrazloženje ove zabrane. Posredi je čista diskriminacija. Ne znam da li im je poznato, ali deca koja nose senzor mogu da se bave sportom i postižu odlične rezultate. Zbog ove njihove odluke rešila sam da više ne kupujem kod njih - navodi ova majka.

Foto: PHOTOMASTER

Iako su predstavnici ovog udruženja i javno na društvenim mrežama postavili pitanje "Ikei Srbija", odgovor još uvek nije stigao.

S druge strane, poznati pedijatar dr Saša Milićević za Zaštitnik potrošača navodi da nema razloga da "Ikea" ne usvoji primedbu roditelja čija deca boluju od dijabetesa. Kako objašnjava, nema ničeg jednostavnijeg od funkcionisanja senzora koji meri nivo šećera u krvi.

- Sigurno je da se u "Ikei" plaše da se detetu nešto loše ne dogodi ukoliko senzor pokaže neku nepoželjnu vrednost. Međutim, sve to je normalna svakodnevica ove dece i njihovih roditelja. Pritom, deca koja su stvarno loše sigurno neće ni biti sposobna da se igraju u igraonici, niti će roditelji ostaviti takvo dete bez nadzora. U svim ostalim slučajevima nema razloga da se deca sa senzorom kao i ostala ne igraju u igraonici. Ipak i u "Ikeinoj" igaonici sigurno rade osobe koje su obučene za rad sa decom, pa je elementarno da znaju i da su deca sa senzorom potpuno ista kao i sva ostala - navodi dr Milićević.

Bolji položaj

Naš sagovornik objašnjava da su upravo deca koja boluju od dijabetesa tip 1 u boljem položaju kada je praćenje njihovog stanja u pitanju nego ona koja ne nose senzor, odnosno boluju od dijabetesa tipa 2.

- Ona ne nose senzor, a i te kako se može dogoditi da im se stanje pogorša. Generalno gledano, nema osnova da deca sa dijabetesom budu diskriminisana na ovakav način i pozivam "Ikeu" da ukine pravilo da deca koja imaju šećer mogu da borave u njihovoj igraonici samo u pratnji roditelja - kaže dr Milićević.

Prodavali igračke-ubice

Dok "Ikea", prema rečima roditelja dece obolele od dijabetesa, diskriminiše ovu grupu mališana, najviše reklamacija upravo dobija za proizvode namenjene najmlađima. Tako je nedavno sa polica švedskog giganta povučena igračka za igru pecanja "blovingad" zbog opasnosti od gušenja. Iz istog razloga je sa tržišta povučena i portikla "matvara". Ipak, najveći skandal dogodio se kada je "Ikea" platila milionsku odštetu u Americi nakon što je komoda iz kolekcije "malm" ubila čak četvoro dece. Međutim, uprkos tome što je ova komoda povučena sa tržišta Amerike i Kanade, ona se bez problema dugo nakon toga prodavala u Srbiji. Takođe, javno dostupna statistika pokazuje da je čak 91 dete u svetu povređeno zbog korišćenja "Ikeinih" proizvoda, a čak osmoro nastradalo.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača za naš list objašnjava da bi "Ikea" trebalo da pruži informaciju na osnovu kog mišljenja je donela ovu odluku.

- Ovde isključivo treba da se pita struka. "Ikea" bi trebalo da podeli sa javnošću da li je bilo nekih nelagodnih situacija u igraonici ovakvog tipa i zbog čega su odlučili da zabrane ulazak deci sa dijabetesom bez pratnje roditelja - navodi Bogosavljević.

Zaštitnik potrošača je kontaktirao sa "Ikeinom" službom za odnose sa medijima povodom pravila koja važe u njihovoj igraonici, a oni su nam dali pomalo kontradiktoran odgovor.

- U igraonici su sva deca dobrodošla. Pri prijavljivanju neophodno je da roditelji, odnosno odgovorna osoba, naznače određene informacije koje mogu biti od značaja i pomoći u pružanju bezbednog i ugodnog boravka detetu. Naši zaposleni u igraonici nisu zdravstveni radnici i nisu obučeni da pruže medicinsku pomoć, te u slučaju da je detetu potrebna medicinska briga jasno ističemo da nismo u mogućnosti da pružimo tu vrstu podrške - navode u "Ikei".

Foto: PHOTOMASTER

Međutim, kako potom ističu, izgleda da ipak nisu sva deca dobrodošla da borave sama u igraonici, kao što su naveli na početku razgovora za Zaštitnik potrošača.

- Iz bezbednosnih razloga dete kojem je potrebno konstantno praćenje zdravstvenog stanja (nivoa šećera u krvi, otkucaja srca...) možemo da ugostimo u igraonici samo uz pratnju roditelja, odnosno, odgovorne osobe - kazali su u "Ikei" izbegavajući da pruže razloge ove odluke, kao i da eventualno podele sa nama neku konkretnu situaciju u kojoj je dete koje nosi senzor za merenje šećera u krvi imalo zdravstveni problem dok se igralo u njihovoj igraonici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pc

pre 10 meseci

I šta je tu nenormalno. Deci treba stalni nadzor. Do 12 godina ja nisam ostavljao decu nigde same. Moderne mame i tate ostave decu a kada se nešto nepredviđeno desi onda odmah kod advokata. A u ostalom, igraonica nije javna površina već je nečije vlasništvo i on treba da propisuje pravila. Ja sam gledao scenu kada je majka dovela dete sa šlaufima na bazen dubok 2.5 metra. Prepire se sa obezbeđenjem da ga tako puste u bazen.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija