• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

01.06.2023

20:58

U VRTIĆU NAĐENA STREPTOKOKA FEKALNOG POREKLA! Roditelji videli mrtvog miša, neka deca iz Subotice odmah odvedena kod lekara

Društvo

U VRTIĆU NAĐENA STREPTOKOKA FEKALNOG POREKLA! Roditelji videli mrtvog miša, neka deca iz Subotice odmah odvedena kod lekara

Podeli vest

U jednom od objekata predškolske ustanove "Naša radost" iz Subotice utvrđeno je prisustvo fekalija u vodi. Informaciju su nam potvrdili iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

- U uzorku uzetom 19. maja 2023. u predškolskom objektu "Poletarac" u Subotici, utvrđeno je prisustvo streptokoka fekalnog porekla i data je preporuka da se uradi ispiranje mreže, dezinfekcija i ponovna provera zdravstvene ispravnosti vode - naveli su u odgovoru, uz napomenu da su rezulati analiza stigli 24. maja.

- O predmetnom rezultatu je istog dana prosleđeno obaveštenje predškolskoj ustanovi i Sanitarnoj inspekciji u Subotici. Nakon obaveštenja od strane odgovornog lica iz PU "Naša radost" Subotica, da su sprovedene preporučene mere, ponovljeno je uzorkovanje vode 31. maja 2023. Laboratorijsko ispitivanje je u toku, rezultati se očekuju 5. juna - naveli su još.

Dodaju da prisustvo patogenih mikroorganizama, u koje spada i streptokok fekalnog porela, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito osetljivih kategorija, te da se njegovo poreklo u vodi za piće ne utvrđuje.

- Neophodno je kontinuirano i efikasno održavanje higijene u objektu. Napominjemo, da je voda u predmetnom objektu bila mikrobiološki ispravna tokom 2022.godine, kao i u februaru 2023. godine (dinamika kontrole je propisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće) - dodaju za "Telegraf".

Navode i da u vezi sa slučajem nisu dobili prijavu od roditelja.

Roditelj: Videli smo mrtvog miša

U objektu su, kako kažu, roditelji ugledali mrtvog miša. Dalje su, kaže jedna mama, koja nije želela da joj spominjemo ime, od vaspitačice čuli da je u vodi izmet miševa.

Objasnila je najpre da su neki od roditelja prošle sedmice saznali da voda u vrtiću nije za piće. Informacija je stigla nezvanično, ali ne i objašnjenje.

- Moje dete je u petak ustalo sa natečenim, crvenim očima. Bili smo kod lekara, koji je rekao da je to verovatno od prljavih ruku. Ono nije išlo u vrtić do juče. Juče krenemo, penjemo se na sprat, kad ono, mrtav miš - ističe sa zaprepašćenjem i dodaje:

- Tu počinjemo razgovor sa jednom zaposlenom - ja i još jedna mama - i ona nam kaže da je u vodi izmet miševa. Da zato dobijaju vodu i da zato ne smeju da peru ruke tom vodom, već da ih posipaju iz flaša. Tu saznajemo da je jedna grupica premeštena u trpezariju zbog miševa. Ta sobica je puna miševa!

Navodi i da je "klupko krenulo da se odmotava". Tada se saznalo da njeno dete nije jedino. Navodno, još krajem aprila prošle godine, jedno dete je završilo na ispiranju želuca i provelo dan i noć u bolnici. Kako nam je rekla sagovornica, navodno je zagrizlo mišomor.

- Našlo ga je u ćošku sobe, gde se deca igraju - kazala je.

Sa zaprepašćenjem ističe da su sve to juče saznali, više od mesec dana nakon događaja.

Ovim povodom obratili smo se i na adrese objekta "Poletarac", PU "Naša radost", Grada Subotice i Sanitarne inspekcije, ali do objave teksta odgovor je stigao samo iz jedne ustanove - Zavoda za javno zdravlje Subotica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djole

pre 10 meseci

Teski kretenizam doticne vaspitacice H.N. koja je nahuskala roditelje na ovakav postupak i napravila ce cirkus....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija