• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/K1

19.06.2023

17:43

UŽIVAJTE U TOPLIM I SUNČANIM DANIMA, NEĆE POTRAJATI: Meteorolog Todorović otkriva kakvo nas vreme očekuje ovog leta - Uskoro se vraćaju PLJUSKOVI

Informer

Društvo

UŽIVAJTE U TOPLIM I SUNČANIM DANIMA, NEĆE POTRAJATI: Meteorolog Todorović otkriva kakvo nas vreme očekuje ovog leta - Uskoro se vraćaju PLJUSKOVI

Podeli vest

Zbog poplava u opštinama i gradovima Srbije proglašene su 52 vanredne situacije, napravljena je ogromna materijalna šteta i evakuisano je na desetine ljudi.

Meteorolog Nedeljko Todorović gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1, objasnio je zbog čega dolazi do katastrofalnih poplava, ali i otkrio kakvo nas leto očekuje ove godine.

- Nevolje kao posledica obilnih količina padavina, počele su poslednje nedelje maja. U Podrinju u Loznicu za taj mesec, pala je količina od 230 milimetara kiše, a prosečna količina je bila oko 60-70. Čak tri puta više od prosečnih padavina za Podrinje. Beograd je ispod mesečnog proseka, ali ima još izgleda za pljuskove, tako da ćemo se sigurno približiti tom proseku. Gledajući konfiguraciju terena, neminovne su bujice. Kada god se dogodi da na malom prostoru, padne velika količina kiše, voda se sa obronaka sliva u potoke, vododerine i na taj način se umnožavaju reke, koje nadolaze, dok Sava i Dunav ne reaguju na te padavine – rekao je meteorolog i dodaje da iako nas do petka očekuje sunčano vreme, već od subote se ponovo naziru promene.

- Do petka ćemo imati lepo vreme, što je dovoljno da se površinski sloj zemlje prosuši i da se voda povuče u korita. Nažalost, opet ima izgleda za pljuskove i grmljavine od 24. juna, pa sve do kraja meseca. Ne mogu da tvrdim da će biti velikog intenziteta. Biće lokalnih pljuskova, odnosno isti tip vremena, ali sa manjim brojem mesta koja će biti zahvaćena – dodao je Todorović.

Foto: Tanjug

Nedeljko Todorović

Meteorolog je objasnio zbog čega dolazi do poplava u gradovima.

- Konfiguracija terena to određuje. Što je više asfalta, odvodni kanali ne mogu da prime toliko veliku količinu vode. Zbog toga u nekim ulicama dolazi do poplava. To je neminovna pojava, jer voda ne može brzo da uđe u zemljište. Ipak, u gradovima se to događa u određenim ulicama, dok je najnepovoljnija situacija u većini manjih mesta, jer su objekti blizu vodotoka – rekao je meteorolog i dodaje da se ovakve situacije ponavljaju upravo iz tih razloga.

- Nije ostavljen prostor potocima i rečicama da dišu, kako bi imali svoj životni prostor. Ne možemo od prirode da uzmemo maksimum, a da to ne platimo – kazao je.

Što se tiče useva, Todorović kaže, da ovo vreme možda minimalno šteti pšenici koja je možda malo ugroženija nego ranijih godina, ali smo prošle godine imali veći problem sa sušom. Veća je korist od kiše, nego šteta od suše.

Leto počinje 21. juna, meteorolog Nedeljković veruje da će svima odgovarati, jer neće biti previše "paklenih" dana

- Biće manji broj dana sa ekstremno visokim temperaturama u proseku pet do osam, zato što će biti dani sa osveženjima, pa se samim tim smanjuje šansa da se vazduh pre zagreje i da temperatura pređe 35 stepeni. Biće prijatno. Ovo leto će odgovarati svima, kako poljoprivrednicima, tako i turistima – zaključio je Nedeljko Todorović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija