• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

21.06.2023

07:43

STREPOTOKOKA HARA VRTIĆIMA! Izaziva anginu i šarlah, a evo kako se prenosi

Društvo

STREPOTOKOKA HARA VRTIĆIMA! Izaziva anginu i šarlah, a evo kako se prenosi

Podeli vest

Samo od početka juna pa zaključno sa jučerašnjim danom, zabeležene su tri epidemije sa 19 obolelih.

Kod dece predškolskog uzrasta aktuelna je streptokokna infekcija, a kako smo saznali u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu samo od početka juna pa zaključno sa jučerašnjim danom, 20., zabeležene su tri epidemije sa 19 obolelih.

Od početka godine bilo je 36 epidemija sa ukupno 336 obolelih.

- U maju je bilo 7 epidemija sa 42 obolelih, a u junu 3 sa 19 obolelih. U pitanju su sve predškolske ustanove i javljala se ili u obliku šarlaka ili streptokoknog laringitisa -  upala ždrela, gnojne angine - navode u Zavodu.

Epidemiolog Slavica Maris, načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje objašnjava da je bakterija beta-hemolitički streptokok grupe A (Streptococcus pyogenes) uzročnik streptokoknih bolesti: gnojne angine i šarlaha. Gnojna angina je upala ždrela, a šarlah je akutna zarazna bolest koju karakterišu upala ždrela i pojava šarlahne ospe.

- Njih prate i opšti znaci infekcije kao što je povišena temperatura. Komplikacije šarlaha mogu biti gnojne i alergijske - objašnjava dr Maris.

Foto: Freepik.com

Izvor infekcije je, objašnjava, osoba koja ima beta-hemolitički streptokok grupe A.

- Ona može da ima kliničke znake bolesti ili da bude zdrav kliconoša. Bakterija se najčešće prenosi kapljičnim putem, ređe kontaminiranim predmetima ili hranom. Streptokokne bolesti se javljaju sporadično ili u epidemijama u vrtićima, školama i ustanovama gde postoji kolektivni smeštaj. Najčešće obolevaju deca predškolskog i školskog uzrasta - kaže dr Maris.

Prema njenim rečima, kod sumnje da se radi o bolestima koje izaziva streptokok, lekar treba da uputi pacijenta na mikrobiološki pregled brisa ždrela.

- Nalaz piogenog streptokoka u njemu dokaz je uzročnika bakterijske infekcije i može da bude indikacija za antibiotsku terapiju u slučaju ispoljene kliničke slike. Lek izbora je penicilin i penicilinski preparati, a kod osoba alergičnih na penicilin – makrolidi ili neki drugi antibiotik prema antibiogramu - navodi dr Maris.

Foto: Freepik.com

Kod pojave streptokokne bolesti u kolektivima, epidemiološke ekipe Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd sprovode epidemiološko ispitivanje i svim osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim uzima se bris ždrela i nosa. Brisevi se obrađuju u mikrobiološkoj laboratoriji.

Sva deca sa nalazom beta hemolitičkog streptokoka grupe A se upućuju nadležnom pedijatru na pregled radi procene da li je potrebno lečenje antibioticima i preduzimanje drugih mera.

- Saradnja između ordinirajućeg lekara, zaposlenih u dečijem kolektivu, epidemioloških ekipa i lekara mikrobiologa je neophodna da bi se sprečilo širenje streptokoknih infekcija i nastanak komplikacija bolesti - napominje dr Maris.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija