• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.06.2023

09:33

Ovo je otrovna riba koja je ubola našu devojčicu u Grčkoj: Naši je zovu "dragana", a ovo je trik protiv bola

Reuters/printscreen

Društvo

Ovo je otrovna riba koja je ubola našu devojčicu u Grčkoj: Naši je zovu "dragana", a ovo je trik protiv bola

Podeli vest

- Ne mogu da nađem post gospođe čiju je ćerkicu ubola riba koja se zove "dragana". Bez šale, tako je zovu, a ima je i u Jadranu. Evo informacija! - napisao je naš čovek na popularnoj Fejsbuk grupi koja okuplja srpske turiste, ljubitelje Grčke i njenog mora.

Kako je dodao na FB grupi Grčka info, ona ne ujeda već bode!

- Odmah iza glave ima leđno peraje sa 4 izražene bodlje (od kojih je najopasnija druga po redu), koje automatski raširi čim oseti opasnost. Dalje, odmah u produžetku škržnog oklopa, ima po jednu bodlju sa obe strane. Da nevolja bude veća, što je primerak ribe manji, otrov je jači!", napisao je on na FB grupi Grčka info.

Naravno, ne zanosite se da je uzimate u ruke. Ne uzimaju je ni iskusni ribolovci, iako postoji fora da se uhvati za donju usnu kad se skida s udice. No, to je neka druga priča...

Važno je znati da je njen otrov (kao i kod škarpine, samo što je mnogo jači) termolabilan i dobrim delom se razlaže ako mesto uboda pecnete žarom od cigarete npr., ili ga na neki drugi način izložite toploti. Takođe, važno je istisnuti što više krvi iz ubodenog mesta i, po mogućstvu, podvezati ili pritisnuti odmah ispod, da bi što manje otrova dospelo u krvotok.

Foto: Grčka info printscreen

 

Cela stvar može trajati od 10 minuta do 3h, u najosetljivijim slučajevima se ide kod doktora. Srećom, osim neprijatnosti, neki teži ishodi su vrlo retki, čak i kod dece.

Bez šale, zovu je dragana!

Pošto se vodi pravi mali rat oko imena ribe, istina je prosta: svako navedeno ime do sada je pravilno, pošto dolazi od zajedničkog "Zmaj"- Drago(n)/Drakken(a)/Dragana/Draginja/Ranj. Jedino se ime "pauk" razlikuje, ali se odnosi na istu ribu. Takođe, živi isključivo na i u pesku, što znači da je nema u plićacima šljunkovitih plaža.

Na istoj grupi, nekoliko dana ranije jedna naša turistkinja podelila je uznemirujuće iskustvo pošto je njenu ćerkicu na plaži ubola "riba dragana".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija