• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

04.07.2023

07:30

Počinje izgradnja za "Ekspo 2027"! Begović: Beograd se već priprema za veliku svetsku manifestaciju

Miloš Rafailović

Društvo

Počinje izgradnja za "Ekspo 2027"! Begović: Beograd se već priprema za veliku svetsku manifestaciju

Podeli vest

Za potrebe prestižne manifestacije gradi se nov sajamski prostor, koji će se prostirati na 150 kvadrata, a nalaziće se pored budućeg Nacionalnog stadiona.

U prestonici su počeli radovi na izgradnji centra "Ekspo" u Surčinu, gde će biti centralni deo specijalne izložbe "Ekspo 2027", čiji je Beograd domaćin. To će biti jedno od najvećih gradilišta u jugoistočnoj Evropi, najavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u "Info jutru" na TV Informeru.

Za potrebe prestižne manifestacije, navodi Begovićeva, gradi se nov sajamski prostor koji će se prostirati na 150 kvadrata, a nalaziće se pored budućeg Nacionalnog stadiona. Beograd će biti u prilici da ugosti 3 miliona gostiju iz više od 130 zemalja sveta, što će našoj zemlji doneti ekonomsku korist koja premašuje milijardu evra.

Šta je zapravo "Ekspo"

"Ekspo" je svetska izložba koja se održava više od 150 godina, a kroz istoriju je bila mesto gde su predstavljena značajna otkrića, poput Ajfelovog tornja i Tesline naizmenične struje. "Ekspo" se održava na svakih pet godina, a ovoga puta će čast da bude domaćin imati Srbija. Zemlje na svojim paviljonima predstavljaju svoja dostignuća na zadatu temu.

Foto: prinstscreen/Srpski portal

 

Centar sveta

Ministarka Begović kaže da će zahvaljujući ovoj izložbi Srbija postati centar sveta, a da ćemo izgraditi novi grad u gradu!

- Ovaj događaj je značajan za svaku zemlju, inače ne bi bilo tako ozbiljno takmičenje među zemljama na kojem je naša dobila najviše glasova. Za svaku državu je veoma bitno da dobije jednu takvu izložbu, jer tako postajete centar sveta. Veliki je uspeh naših timova koji su radili na promociji i predstavljanju Srbije, ali je ovo i veliki uspeh za građane Srbije. Na 150 hektara u Surčinu počinje izgradnja, to će biti jedno veliko selo, gde će se na svojim paviljonima predstaviti čak 130 zemalja. Prostor je veoma moderan, imaćemo jedno jezero, centralne trgove, biće amfitetara i prostor za novi beogradski sajam. Novi sajam će biti sa dosta većim kapacitetima. Očekujemo da tada u Srbiju dođe tri miliona gostiju. Ogroman broj turista, biznismena i poslovnog sveta - ističe ministarka Begović i napominje:

- Kada imate ovakve događaje, morate da imate kapacitete za smeštaj i boravak ljudi, da obezbedite dovoljan broj parkinga, restorana, hotela... Biće to novi grad u gradu. To radi ozbiljan i veliki tim ljudi, ovo je najveće infrastrukturno ulaganje i projekat koji je vrlo raznolik. Zaista jedan divan poduhvat i svi treba da budemo ponosni što smo izabrani i što svi u organizaciji "Ekspa" imaju poverenja da mi to možemo da izguramo. Moramo da podignemo kapacitete muzeja, kulturnih događaja, svi ćemo osetiti pozitivni efekat, i kratkotrajan i dugoročan, jer svaki "Ekspo" ostavlja trag u zemlji koja je domaćin.

Foto: Miloš Rafailović

Jelena Begović

'Ekspo' u brojkama

* sam 'Ekspo' zauzeće 150 kvadrata
* Srbiju će posetiti oko 3 miliona gostiju
* zarada 1,1 milijarda evra
* očekuje se 130 zemalja učesnica

Prema njenim rečima, pored centra "Ekspo", gradiće se i ceo grad.

- Kada se uđe u taj izložbeni prostor, svaka zemlja će imati svoj deo gde će predstaviti svoju kulturu, običaje ili dostignuća i na neki maštovit način može da pokaže: "evo, moja zemlja je najbolja". Pored toga, gradi se i nacionalni stadion, što je odlično uklopljeno, zato što je tema ove izložbe "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve". Grade se i stambeni objekti, oko tog prostora počinje da raste grad - navodi ministarka.

Ko su bili konkurenti Beograda

* Malaga, Španija
* San Karlos de Bariloče, Argentina
* Mineosta, SAD
* Puket, Tajland

Nova ulaganja

Da će izložba "Ekspo" doprineti Srbiji u svim aspektima i da će ovo biti jedno istorijsko ulaganje, smatra i gradski menadžer Miroslav Čučković.

- Zbog fenomenalne pobede koju smo ostvarili kao država i Beograd, u konkurenciji sa velikim evropskih državama, imamo priliku da budemo domaćini poslovne olimpijade u Beogradu. Napravićemo apsolutno novi sajam sa izložbenim halama za sve vrste delatnosti i sve privredne aktivnosti koje postoje u Evropi i svetu - rekao je Čučković.

Podsetimo, Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Kongresnoj palati Isi le Mulino u okolini Pariza odlučila je da naša zemlja bude domaćin svetske izložbe "Ekspo 2027", i tom prilikom je većinom glasova pobedila Španiju, Argentinu, Ameriku i Tajland.

Šta će sve sadržati "Ekspo"

* Sedam pravougaonih hala od 9.000 do 11.000 m2, u kojima će biti smešteni glavni interni moduli paviljona
* Osam glavnih objekata se nalaze jedan pored drugog duž centralnog šetališta
* Pojedinačne hale su povezane hodnikom širine 30 m sa zadnje strane, što omogućava komunikaciju između pojedinačnih hala
* Duž centralnog šetališta nalaze se prateći objekti i sadržaji na prvom spratu (sale za sastanke i sl.), koji su povezani mostovima preko centralnog šetališta
* Sve hale će biti servisirane sa zadnje strane preko servisnog prstena, sa malim skladištima i radionicama
* Nacionalni paviljon Srbije, koji će biti centralna tačka i nalaziće se na kraju centralnog šetališta




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...
Izbori 2024

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...

Mesecima je trajalo preganjanje i pregovaranje oko termina i vrste izbora, a kada je pao kakav-takav dogovor vlasti i opozicije, usledila je nikad kraća i nikad nevidljivija kampanja, pa retko ko ima utisak da će veliki deo Srbije za šest dana ponovo izaći na birališta, a da već u četvrtak u ponoć počinje čuvena predizborna tišina.

27.05.2024

10:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija