• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.07.2023

22:54

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Hitna reakcija na sramne tvrdnje britanske poslanice

eparhija-prizren

Društvo

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska: Hitna reakcija na sramne tvrdnje britanske poslanice

Podeli vest

Eparhija raško-prizrenska oglasila se nakon optužbi britanske poslanice Ališe Kerns.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Eparhija raško-prizrenska primila je sa dubokom zabrinutošću u više medija danas objavljenu izjavu britanske poslanice Ališe Kerns, koja je u toku svojeg izlaganja u parlamentu, direktno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu navodeći:

- U vladi su svesni, jer su se fusilijeri tek vratili sa službe u KFOR-u, da se oružije švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kad naše trupe to saznaju i pokušaju da dobiju dozvolu da reaguju, dozvole traju predugo. Kada se dobije dozvole, kakvo iznaneđenje, vozilo hitne pomoći se pojavilo pred crkvom i opet iznelo sve oružje.

Budući da je reč o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku Pravoslavnu Crkvu i koja se već koristi od strane nekih kosovskih medija sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava naše sveštenstvo, monaštvo i verske objekte, Eparhija raško-prizrenska iznosi sledeće stavove:

- Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim delovanjem i izjavama u poslednjih trideset godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću.

- Insistiramo da se optužbe gđe Kerns hitno provere i zato tražimo ovim saopštenjem javno od misije KFOR-a pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice, jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a ne saopšte ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu. Međutim, u slučaju da KFOR ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posledice.

- Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje gđe. Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što pre moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična dela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaveštena, jer pomenute optužbe u protovnom predstavljaju akt širenja verske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija