• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Reoublika

16.07.2023

08:23

Preminuo Stojan Stamenković!

Printscreen/Youtube/HappyTV

Društvo

Preminuo Stojan Stamenković!

Podeli vest

Preminuo je rano jutros u Beogradu u 89. godini.

Stojan Stamenković, ekonomista i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, preminuo je rano jutros u Beogradu. Bio je član Saveta guvernera NBS neprekidno u tri mandata od 2012. godine.

U javnosti je poznat po svojim preciznim analizama ekonomskih prilika u zemlji i svetu, posebno zbog sposobnosti da komplikovana ekonomska pitanja predstavi jednostavnim jezikom.

Uglavnom se bavio makroekonomijom i bio je angažovan u kabinetu predsednika tri savezne vlade SFRJ i SRJ, Milke Planinc, Ante Markovića i Milana Panića, piše RTS.

Stojan Stamenković rođen je 1934. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu – Odsek za matematiku – 1964. godine. Iste godine započeo je rad u nekadašnjoj saveznoj vladi kao analitičar u Odeljenju za privredna kretanja.

U periodu od 1982. do 1986. bio je glavni ekonomista u Kabinetu premijera Savezne vlade Milke Planinc, a u periodu 1983– 1984. zamenik šefa jugoslovenske delegacije za pregovore sa MMF‐om.

Od 1987. do 1989. obavlja dužnost direktora Instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu.

Godine 1989. vraća se u Saveznu vladu i radi na pripremi ekonomskih reformi u timu premijera Ante Markovića (program stabilizacije).

Nakon početka procesa raspada bivše SFRJ učestvuje u pregovorima o preuređivanju odnosa unutar Jugoslavije, u grupi koja je radila na trećoj glavi ovog dokumenta (glava se odnosila na ekonomska pitanja).

Po stvaranju SRJ, 1992. godine, radi u Saveznoj vladi na mestu savetnika za ekonomska kretanja i politiku. Po raspuštanju vlade Milana Panića 1993. godine isključen je iz poslova Vlade i prevremeno penzionisan.

Od 1992. sarađuje sa Institutom ekonomskih nauka u Beogradu, gde pokreće bilten "Mesečne analize i prognoze" (MAP) u kome je radio kao koordinator, urednik i koautor do kraja 2003. godine.

Od januara 2004. do kraja 2010. nalazi se na čelu novog istraživanja i mesečnog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) koji počinje da izlazi u Ekonomskom institutu u Beogradu.

Na poziv Narodne banke Jugoslavije učestvuje na izradi projekcija platnog bilansa Jugoslavije za 2001. Iste godine angažovan je kao član tima za pripremu i vođenje pregovora s MMF-om o stendbaj aranžmanu u januaru i martu 2001. godine.

Kao član tima Narodne banke Jugoslavije učestvuje u pregovorima s MMF-om u februaru i martu 2002. u vezi sa sklapanjem trogodišnjeg produženog aranžmana, kao i u svim pregovorima o reviziji tog aranžmana do njegovog okončanja 2006. godine.

Takođe, u svojstvu eksperta, angažovan je i u pregovorima i revizijama stendbaj aranžmana 2009–2012.

Objavio je veći broj analiza, studija, knjiga i radova. Bio je redovni član Naučnog društva ekonomista, a od 2012. i Akademije ekonomskih nauka.

Bio je dugogodišnji solista AKUD "Branko Krsmanović" sa kojim je nastupao na scenama širom sveta. Neki od tih nastupa, kao onaj u Karnegi Holu u Njujorku ovekovečeni su na gramofonskim pločama američkih izdavačkih kuća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija