• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.07.2023

09:25

Srbija na udaru superćelijske oluje! Oprez: Ovi delovi naše zemlje prvi će biti pogođeni!

shutterstock/Informer

Društvo

Srbija na udaru superćelijske oluje! Oprez: Ovi delovi naše zemlje prvi će biti pogođeni!

Podeli vest

Drugi deo toplotnog talasa koji je u julu zahvatio Srbiju i od početka ove sedmice doneo prave tropske temperature, i danas će živu u termometru dovesti do neverovatnih +40 stepeni. Ipak, situacija će se brzo promeniti.

U gradovima, na užarenom betonu biće i više, osim na severu i u centralnim delovima zemlje gde će biti za oko pet stepeni niže. A onda nam sledi novi udar superćelijske oluje!

Kada i gde prvo stiže superćelijska oluja

U novoj vremenskoj prognozi Marko Čubrilo, meteorolog, napominje da će sreda ponovo biti ekstremno topla i u najtoplijem delu dana maksimalne temperature će biti od +34 do +38 stepeni Celzijusa.

- Poslepodne i uveče se preko zapadnih i severnih delova regiona očekuje premeštanje slabog, hladnog fronta. Kao i prošle sedmice i vrlo mala količina vlažnog i svežijeg vazduha će u kontaktu sa pregrejanom atmosferom nad nama usloviti jaku destabilizaciju i pokretanje snažnih grmljavinskih sistema - kaže Čubrilo.

Foto: Informer

Meteorolog Marko Čubrilo

Kako dodaje dalje, u sredu posle pode i u noći ka četvrtku nad severozapadnim, severnim, a zatim i istočnim delovima Hrvatske, zapadom i severom Bosne i Hercegovine, nad Vojvodinom, severozapadom Srbije, severom Šumadije i severoistokom Srbije biće vrlo nestabilno uz snažne grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode.

- Ponovo će biti povoljnih parametara za razvijanje sueperćelijskih oluja – napominje Čubrilo i dodaje da će tek u sredu moći detaljnije da procenu tu opasnost.

Orkanski vetrovi i osveženje

Proračuni uz ove nestabilnosti predviđaju i vetar i to na kratko čak i orkanski severozapadni, ako i jače osveženje.

- U četvrtak će biti pretežno sunčano i prijatnije uz ređu pojavu pljuskova ponegde nad središnjim i istočnim delom regiona. Dnevna maksimalna temperatura će biti od +26 do +31 stepen Celzijusa, na jugu oko +33 stepna Celzijusa - kaže meteorolog.

Upozorenje RHMZ na visoke temperature, ali i nepogode

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje ekstremno visoke temperature, ali i nepogode!

- Od srede, 19. jula će najtoplije biti na jugu zemlje, gde će uz pretežno sunčano vreme maksimalne temperature dostizati u većini mesta od 33 do 38 stepeni - kaže se u prognozi RHMZ.

Foto: Z.G.

 

A onda će u severnim, a delom i u centralnim krajevima Srbije, doći do preokreta - temperature će pasti, i delove Srbije pogodiće nevreme.

- Sa čestim prodorima malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope temperature će biti niže za 4 do 7 stepeni, a uz lokalni razvoj oblačnosti biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, ponegde praćene gradom i olujnim vetrom. Najveća verovatnoća za pojavu nepogoda je u sredu krajem dana i tokom noći, kao i u petak i subotu posle podne i uveče – kažu u RHMZ.

"Deža vi" kakav ne želimo

Podsetimo, prvi deo toplotnog talasa i najtoplijeg dela 2023. godine prošle sedmice u delu Vojvodine i drugim delovima Srbije prekinuli su superćelijski oblaci, tačnije superćelijska oluja.

Prošlog četvrtka je snažan grmljavinski sistem oko 19 sati ušao iz istočne Hrvatske, odnosno Slavonije na teritoriju Srbije i direktno se obrušio na severozapadni i centralni deo Bačke.

Ovaj grmljavinski sistem doneo je snažne superćelijske oluje na području Apatina, Sombora, Odžaka, Vrbasa, Kule i drugih mesta u ovom delu Bačke.

Oluje su bile praćene gradom, jakim gromovima i orkanskim vetrovima, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta. Orkanski vetar obarao je i lomio stabla, rušio krovove, a velika šetata je i na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

Foto: Rina

Uništeni usevi

U nastavku te večeri snažna superćelijska oluja premeštala se dalje na istok i prešla je preko centralnog dela Banata, pri čenu se obrušila na Bečej i Zrenjanin, a dalje i na šire područje Vršca, pre nego što u ovom trenutku nastavlja put preko zapada Rumunije.

Superćelijski oblaci donose velike probleme

Kako kaže meteorolog Marko Čubrilo, ovogodišnji toplotni talasi ipak nisu ekstremni kao što su bili prošlog leta, već sada imamo dva do tri dana izuzetno toplo vreme koje prekida osveženje u vidu kiše i pljuskova, ali i grmljavinskih oluja.

Na pitanje da li do kraja leta možemo očekivati formiranje novih superćelijskih oblaka koji donose snažno nevreme i oluje, kaže da je njihova karakteristika to što su izuzetno jaki i traže vrlo striktne parametre. Naime, nije dovoljna samo toplota ili vlaga u atmosferi, nego mora da se poklopi niz faktora.

- Može biti ponovo problema ove sedmice u četvrtak i petak, jer imamo slične parametre kao prošlog četvrtka. Ali, u avgustu, pošto će temperatura ipak biti niža i ako bude promenjivije vreme, verovatnoća za jake oluje je manja. Manje je uslova za njihova formiranje tada, a jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrednosti, onda može biti zaista snažno nevreme, ali mislim da će u avgustu biti znatno manje opasnosti od superćelijskih oluja – objasnio je Čubrilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija