• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.07.2023

14:50

Bizarnije od ovoga ne može! Nova prevara na internetu: Nude susret sa precima i buđenje mudrosti materice! (FOTO)

Shutterstock

Društvo

Bizarnije od ovoga ne može! Nova prevara na internetu: Nude susret sa precima i buđenje mudrosti materice! (FOTO)

Podeli vest

Na društvenim mrežama pojavila se stranica koja se bavi lečenjem energijom žena koje se bore za potomstvo, a sudeći po mišljenju stručnjaka radi se o prevari.

Na društvenim mrežama kruži nova prevara. Naime, jedna stranica nudi "usluge" koje pomažu ženama koje se bore sa sterilitetom da ostanu u drugom stanju.

Pomenuti profil promoviše "lečenje" steriliteta programom pod nazivom "Raskošna ženska plodnost", a u svojoj "ponudi" pruža usluge različitih domena. Kako se navodi u objavi ovog profila, osoba koja se bavi isceljenjem steriliteta  koristi video materijal kojim "leči" žene koje se bore za potomstvo.

Foto: printskrin/društvene mreže

 

Osoba koja stoji iza ovog profila nudi energetsko čišćenje materice, kao i "buđenje mudrosti materice". Jedna od stvari koja je zgrozila mnoge jeste "usluga susreta sa precima", kojom klijenti komuniciraju sa pokojnim članovima porodice.  

Mnoge žene, koje silno žele da se ostvare kao majke, nasele su na ovu prevaru. Kao što se i navodi u objavi, direktni kontakt između žena i pružaoca ove usluge ne postoji, već se sve radi putem video materijala koji se naručuje i papreno naplaćuje.

Povodom ove situacije kontaktirali smo ginekologa profesorku dr Snežanu Rakić koja je istakla da ovakve stvari nisu proverene, kao i da se na ovakav način ne leči sterilitet.

- Ovakve stvari su apsolutno neproverene! Ne postoje nikakvi podaci koji dokazuju da se na ovakav način leči sterilitet. Napomenuta situacija više liči na nadrilekarstvo, a ne na lečenje - ističe naša sagovornica.

Šta je nadrilekarstvo?

Nadrilekarstvo je regulisano članom 254 Krivičnog zakonika. U njemu se navodi da će onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem medicinskih usluga biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Doktorka Rakić ističe da ovakav vid lečenja, tačnije pružanja usluga, ne može imati pravi medicinski uticaj na organizam, već samo može uticati na psihu žena.

- Ovo nema veze sa lečenjem, jer za sterilitet postoje propisani medicinski tretmani. Moram da napomenem da ove usluge nemaju uticaj na organizam žena i poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja, ali verujem da pozitivno utiče na mišljenje istih. Takođe, smatram da im se na taj način daje nada da možda nešto i postignu ukoliko se podvrgnu ovakvom vidu tretiranja - rekla je dr Rakić.

Foto: Privatna arhiva

Prof dr Snežana Rakić

Naša sagovornica navodi da postoje određene teorije da energija može uticati na čoveka, ali da ni jedna od njih nije medicinski dokazana.

- Postoje razne teorije o uticaju energije na pojedinca, ali baš za sterilitet ne postoje nikakva validna medicinska saznanja. Nikada se nismo susreli sa slučajem da je energija uspela nekog da izleči od steriliteta, tako da ove usluge zasigurno ne mogu da utiču na to da žene ostaju u drugom stanju. Postoje celi medicinski timovi koji se bave istraživanja koja se zasnivaju isključivo na sterilitetu i njegovom izlečenju, tako da ovako nešto ne može imati nikakav medicinski aspekt - zaključila je doktorka Rakić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija