• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

05.08.2023

13:15

Preti nam epidemija koja udara na decu! Nadležni hitno uveli nove mere u škole od septembra

Shutterstock

Društvo

Preti nam epidemija koja udara na decu! Nadležni hitno uveli nove mere u škole od septembra

Podeli vest

U Srbiji gotovo svako peto dete ima višak kilograma, osam odsto njih je gojazno i taj broj se povećava iz godine u godinu zbog čega nam preti epidemija ove bolesti, upozoravaju lekari!

Prema njihovim rečima, brza hrana, slatkiši, gazirani sokovi, ali i slaba fizička aktivnost glavni su krivci za višak kilograma kod dece u školskom uzrastu.

Istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazala su da 43 odsto đaka svakog dana konzumira slatkiše, pri čemu svako četvrto dete jede slatkiše više puta u toku dana. Pored viška kilograma i lošeg zdravlja, današnja deca muče muku i motorikom.

Detaljni pregledi

Zbog ove alarmantne situacije u 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola od septembra se uvode dodatni časovi fizičkog vaspitanja koje realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja.

Narodna poslanica i predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine Tatjana Medved kaže da se ovim programom dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja, tako da će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

- Alarm je bio što je poslednjih nekoliko godina sve više gojazne dece, sa slabom motorikom. Mi u sportu smo prepoznali da nam je baza izuzetno slaba, jer nam deca dolaze tehnički nedovoljno pripremljena da bismo mogli da radimo sa njima. takođe, uvodimo i sportske lekarske preglede, koji će osim osnovnog pregleda podrazumevati i obavezan EKG i krvnu sliku, jer su to parametri iz kojih može da se vade značajni izveštaji i prati zdravlje dece - kaže Medved.

Foto: Zoran Sinko

 

Opasne posledice

Da će novi projekat umnogome popraviti trenutnu situaciju među decom, smatra i pedijatar dr Saša Milićević.

- Ovo su sjajne vesti, jer su nam deca sve manje fizički aktivna, ne idu na sport... Trening su zamenili kompjuterima i telefonima. Gojaznost je ozbiljna bolest i roditelji moraju da povedu računa, jer ako se ovako nastavi, imaćemo epidemiju gojazne dece. To nije bezazleno, niti slatko kada vidimo malo, buckasto dete koje jede samo slatkiše - ističe dr Milićević.

Gojaznost od malih nogu, ističe on, sa sobom nosi brojne tegobe.

- To su bolesti poput astme, loše pokretljivosti, kardiovaskularnih oboljenja, koje postaju sve ozbiljnije sa godinama... Hrana se pretvorila u neku vrstu potkupljivanja dece, roditelji kažu: "Ako budeš dobar, kupiću ti sladoled". Ne treba to pretvoriti u trgovinu već motivisati dete da se bavi sportom - napominje naš sagovornik.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija