• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

09.08.2023

10:06

Ako planirate da podignete kredit ovo morate da znate: Banka odbila Beograđanina zbog jedne njegove navike

Tanjug

Društvo

Ako planirate da podignete kredit ovo morate da znate: Banka odbila Beograđanina zbog jedne njegove navike

Podeli vest

Jedan Beograđanin požalio se na društvenim mrežama da ga je banka odbila jer su uvidom u njegom tekući račun otkrili da se kladi!

On se čak obratio i udruženjima za zaštitu potrošača,  jer želi da promeni banku koja ne bi mogla da mu proverava transakcije na računu.

- Hteo sam da uzmem keš kredit, kod svoje matične banke. Ispunjavam sve uslove i sve je išlo kako treba, dok me nisu pozvali jer su proverom mog tekućeg računa, videli da sam u poslednjih šest meseci imao transakciju u kladionici i tada su me odbili za kredit - pojasnio je svoj slučaj ovaj Beograđanin.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" kažu da je legitimno pravo banke da ne odobri kredit klijentu kog smatra rizičnim.

- Eto, ako niste znali, banka i zbog klađenja može da odbije zahtev za kredit, čak i ako su svi drugi uslovi ispunjeni. Rešenje za ovog gospodina je da ode u drugu banku, koja neće imati uvid u transakcije prethodnog računa, i tamo aplicira. Mada, najbolje je i ne uzimati ga i sa bankama imati što manje posla - navodi Dejan Gavrilović iz "Efektive".

Dodaje da ih građani često pitaju da li mogu da tuže banku jer ih je odbila za kredit.

- Naravno da ne, jer pravo je banke, kao i svakog od nas, da bira kome će pozajmiti svoj novac - objađnjava naš sagovornik.

Šta banka sve može da traži kad podnosite zahtev za kredit

* JMBG
* ime i prezime, datum rođenja, mesto rođenja, adresa
* telefoni, i to kućni, drugi kontakt telefon i mobilni telefon, kao i da li je mobilni telefon na pripejd ili postpejd sistemu
* stambeni status, da li živite u sopstvenom stanu, sa roditeljima, u iznajmljenom stanu
* bračni status
* ukupna primanja domaćinstva
* vanredni rashodi domaćinstva
* podaci o supružniku, sa obaveznim ličnim podacima, JMBG i primanjima
* školska sprema, pozicija klijenta
* status zaposlenja klijenta
* zanimanje klijenta
* primanja klijenta po stavkama
* obaveze klijenta - struja, telefon, voda, grejanje, komunalije, troškovi života, zakup, sindikalni krediti, alimentacija, ostalo
* podaci o poslodavcu




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija