• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

16.08.2023

09:23

Ako odlučite da zamenite stolariju, država vam plaća pola: Poznato kad kreće konkurs, a evo ko može da se prijavi

Shutterstock

Društvo

Ako odlučite da zamenite stolariju, država vam plaća pola: Poznato kad kreće konkurs, a evo ko može da se prijavi

Podeli vest

Početkom septembra počinje novo prijavljivanje građana za subvencije za zamenu dotrajale stolarije, kotlova i postavljanje izolacije, posle ogromnog interesovanja na prethodnim konkursima.

Maja Vukadinović iz Ministarstva rudarstva i energetike rekla je da za subvencije mogu da konkurišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, kao i da će prijave trajati tokom cele godine.

Ona je dodala da je procedura za prijavljivanje građana jednostavna i da nema promena u odnosu na prethodne godine.

- Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu u samu opštinu. Mogu pozvati i ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, zatim da navedu mere za koje nameravaju da apliciraju - navela je Maja Vukadinović.

Primer pomoći


za stan od 60 kvadrata
* 1.500 evra su ukupni troškovi zamene stolarije

* 750 evra plaća vlasnik nekretnine

* 750 evra plaća država

* posebne komisije procenjivaće troškove

* javni pozivi za zamenu stolarije za građane biće objavljen u septembru

* prvi radovi mogli bi da počnu na jesen

 

Dodala je da je potrebno da podnosioci prijave moraju biti vlasnici objekta, a ukoliko nisu vlasnici, potrebno je da dobiju pisanu saglasnost vlasnika, a potrebno je dostaviti i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.

Dokumentacija za konkurs

- formular
- kopija lične karte svih članova domaćinstva
- kopija rešenja o plaćenom porezu na imovinu
- kopija rešenja o legalizaciji, građevinskoj dozvoli ili potvrda da je u procesu ozakonjenja
- kopija poslednjeg računa za struju
- predračun izvođača radova

- Postoji mogućnost da se konkuriše za pojedinačnu meru, kada će nivo subvencija biti niži, do 50 procenata. Pa smo mi, imajući u vidu veliku zainteresovanost građana hteli da ispromovišemo taj program tako što smo predvideli viši procenat subvencije ukoliko se neko prijavi za više različitih mera - navela je Vukadinovićeva.

Subvencije za više mera i do 65 odsto

Objasnila je da će, ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariti subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto.

Maja Vukadinović je navela da se ove godine prijavila 131 lokalna samouprava, a da njihovo prijavljivanje zavisi od sredstava koja su opredelile za tu namenu.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31