• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.08.2023

11:58

Uskoro kreće prijava za 10.000 dinara za decu! Evo ko i kako može da se prijavi!

Tanjug

Društvo

Uskoro kreće prijava za 10.000 dinara za decu! Evo ko i kako može da se prijavi!

Podeli vest

Pravo na novčanu pomoć od po 10.000 dinara sada imaju sva deca do 16. godine, a isplata se očekuje oko 25. septembra.

Prijava za ovu vrstu nove pomoći države biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor.

Pomoć države u iznosu od 10.000 dinara nakon prijave može dobiti svako dete koje je državljanin Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon toga.

Ko i kako može da se prijavi?

Slično kao i sa ranijim oblicima državne pomoći, i ovaj put majke treba da unesu broj lične karte i svoj matični broj i da izaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude isplaćena.

Prijava će biti moguća i za samohrane očeve, koji će, osim pomenutih podataka, morati da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obavlja roditeljsko pravo.

Foto: Shuterstock

 

Kada je reč o starateljima, takođe će biti neophodno da podnesu digitalizovanu kopiju pravosnažne odluke organa starateljstva kojom se dete za koje se isplaćuje novčana pomoć stavlja pod starateljstvo.

Primaocima novčane socijalne pomoći 10.000 dinara biće automatski isplaćeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da ovakva pomoć države veoma značajna za majke, staratelje i samohrane očeve.

- Od 20. avgusta počinje prijava za 10.000 dinara za decu urasta do 16 godina. To je veoma značajna pomoć za majke, samohrane očeve, kao i stratelje. Ove godine su nam za 9 odsto veće strane direktne investicije u odnosu na prošlu godinu, što nam omogućava da ovako pomažemo narodu - rekao je predsednik. 

Šta ako nemam račun u banci?

Za one koji nemaju račun ni u jednoj banci, nakon što na portalu odaberu banku biće im otvoren namenski račun na koji će država uplatiti novac. Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi

Kada počinje isplata?

Isplate su planirane od 25. septembra do 1. oktobra ove godine, a za ovu meru podrške biće potrebno oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra za ukupno oko 1.190.000 dece.

- Prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor, što je najbolje rešenje kao što smo mogli da vidimo u prethodnim prijavama građana za različite pomoći države - rekli su ranije u Ministarstvu finansija.

Podsetimo, prošle godine mladi u Srbiji su takođe dobijali pomoć od države, ali su tada to pravo ostvarili stariji, odnosno svi između 16 i 29 godina. Novac je podeljen tri puta: februar 2022. - 100 evra; jun 2022. - 100 evra; decembar 2022. - 5.000 dinara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija