• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

17.08.2023

09:58

Plata 46.000 i sve pokriveno! Ovo su detalji služenja dobrovoljnog vojnog roka

ministarstvo odbrane

Društvo

Plata 46.000 i sve pokriveno! Ovo su detalji služenja dobrovoljnog vojnog roka

Podeli vest

Ministarstvo odbrane je pokrenulo konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka, pružajući državljanima Srbije starosti od 19 do 30 godina mogućnost da se prijave do kraja avgusta za septembarski rok.

Potporučnica Bojana Jovandić iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane istakla je da se javni poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka otvoren tokom cele godine, sa četiri vojna roka za upućivanje - 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

Svi kandidati koji u tekućoj godini napune između 19 i 30 godina, a koji su državljani Srbije sa prebivalištem u istoj, imaju pravo da se prijave. Procedura podnošenja prijava može se obaviti na tri načina: putem Centra Ministarstva odbrane za lokalne samouprave prema mestu prebivališta, elektronskim putem preko sajta eUprave ili na šalterima Pošte Srbije.

Potporučnica Jovandić je naglasila da osim obuke za rukovanje naoružanjem i vojnom tehnikom, vojni rok omogućava sticanje različitih veština koje su korisne i za život i za rad. Takođe, vojnici koji dobrovoljno služe vojni rok primaju mesečne naknade, trenutno oko 46.000 dinara, uz vojno zdravstveno osiguranje, putne troškove, smeštaj, ishranu i odeću.

Pored toga, postoji i mogućnost da se nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka kandidati zaposle kao profesionalni vojnici. Potpukovnik Zoran Filipović ističe da će kandidati biti upućeni na osnovnu obuku u jedan od tri centra - Sombor, Valjevo i Leskovac.

Nakon osnovne obuke, zavisno od specijalnosti, budući vojnici biće raspoređeni u centre za obuku specijalnosti u Požarevcu, Kruševcu, Batajnici, Nišu ili Gornjem Milanovcu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Udarno! FIFA  drakonski kaznila crno-bele!
Partizan

Udarno! FIFA drakonski kaznila crno-bele!

Zbog neizimirenog dugovanja prema nekadašnjem igraču Takumi Asanu, Međunarodna fudbalska unija (FIFA) kaznila je Partizan sa zabranom registrovanja novih igrača u naredna tri prelazna roka!

01.06.2024

12:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31