• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

18.08.2023

07:10

Sve  je više venčanja ali i razvoda! Ovo je razlog zbog čega su pojedini brakovi u Srbiji osuđeni na propast

Shutterstock

Društvo

Sve je više venčanja ali i razvoda! Ovo je razlog zbog čega su pojedini brakovi u Srbiji osuđeni na propast

Podeli vest

Mladi sve kasnije ulaze u bračne vode, pa tako mladoženja na venčanju u proseku ima 34, a mlada 31 godinu. Parovi u braku u proseku ostaju 13,8 godina.

Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku kaže da podaci za prošlu godinu pokazuju da brak nije prevaziđena zajednica u našoj zemlji.

- Rast broja zaključenih brakova 2022. u odnosu na 2021. jeste veći i to je dobar pokazatelj da brak kao zajednica ipak opstaje uprkos svim izazovima. Važno je da na godišnjem nivou broj sklopljenih brakova ne bude ispod 32.000 - kaže Bjelobrkova.

Psihoterapeut i psiholog Maja Pavlov, koja radi kao savetnik za bračne parove, za Informer navodi da njeno iskustvo pokazuje da se suprotnosti ipak ne privlače.

- Ukoliko je jedan bračni drug štedljiv, a drugi rasipnik, njihov brak je zaista osuđen na propast. Takođe, kada se rode deca, ukoliko nemaju iste poglede kada je u pitanju njihovo vaspitanje, dolazi do ozbiljnih razilaženja. Ljubav zaista nije dovoljna za uspešan brak. Muževi i žene, ukoliko nisu kompatibilni, odnosno nemaju zajedničku viziju života, teško se slažu u zajednici. Tu je i nedostatak strpljenja, kao i narcisoidni zahtevi i potpuno odsustvo prilagođavanja partneru. Brak je kompleksan, a pre ulaska u zajednicu niko nas ne priprema. Mladi se često ugledaju na brak svojih roditelja - navodi Pavlovljeva.

Naša sagovornica kaže da i spoljašnji faktori i te kako utiču na propast braka. Pored prevara, razmirica zbog finansijskih problema, kako ističe, ozbiljni problemi u braku mogu nastati i zbog mešanja roditelja.

- Roditelji su kod nas previše prisutni u bračnom životu tek formirane porodice. Njihove redovne sugestije prilikom donošenja raznih životnih odluka mlade porodice mogu da izazovu velike razmirice - kaže Pavlovljeva.

Sociolog Zoran Avramović navodi za Informer da moderan i brz način života često negativno utiče na opstanak braka.

- Trka za karijerom ili odlaganje obaveza sve je primetniji trend kod mladih. Primetno je da "muškarci žive od danas do sutra", a žene "ne odstupaju od svojih strogih zahteva". Jednostavno, mnogi nisu spremni za brak jer nisu razvili socijalnu niti emocionalnu inteligenciju. Ne znaju da se ponašaju u kriznim situacijama i brzo odustaju. Neozbiljno shvataju zajednički život i čini im se da im je bilo bolje kada su bili sami. To je čist egoizam. Takođe, mnogi akcenat stavljaju na karijeru, zato se i kasno odlučuju za brak, što utiče i na porod. Retki su primeri da je majka sa troje dece uspešna i u poslu, ali ih ima i to je za svaku pohvalu - navodi Avramović.

Foto: Shutterstock

 

Parovi sa malom decom

Prema statistici Republičkog zavoda, broj razvedenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 1,5 odsto. Prosečna starost muškarca pri razvodu je 45,1 godina, a žene 41,5 godina. Najveći broj razvedenih brakova jesu brakovi s decom, i to 5.151. Među njima najčešće se razvode parovi s jednim detetom - 2.683. Nakon razvoda deca su uglavnom dodeljena majci, i to u 3.495 razvedenih brakova.

Brak i razvod u brojkama

godina        broj razvoda             sklopljeni brakovi
2016.              9.046                           35.921
2017.              9.262                           36.047
2018.              9.995                           36.321
2019.              10.899                         35.570
2020.              8.687                           23.599
2021.              6.871                           28.951
2022.              9.813                           32.821




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija