• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

24.08.2023

07:05

Krov nad glavom dobilo 250 izbegličkih porodica! Predsednik Vučić uručio ključeve stanova!

Tanjug

Društvo

Krov nad glavom dobilo 250 izbegličkih porodica! Predsednik Vučić uručio ključeve stanova!

Podeli vest

Do kraja 2028. stanove će dobiti preostalih 8.860 izbeglica, za šta će biti izdvojeno 200 miliona evra.

Krov nad glavom u naselju Ovča juče je dobilo 250 porodica izbeglih iz BiH i Hrvatske. Ključeve za 724 stanara koji će se useliti u novoizgrađene, moderne stanove uručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.
Predsednik Vučić je istakao da su najveće doprinose izgradnje stanova podneli ljudi iz Evropske unije.

- Mi Srbi smo naučili da kažemo hvala Evropljanima za ovu pomoć. Hvala svima koji su toliki novac uložili. U ovim modernim stanovima će živeti 250 porodica. Ukupno 724 osobe dobile su novi dom i to je velika stvar za sve njih, ali i za nas. Ovi stanovi omogućiće vam da živite svoje živote gledajući unapred, okrenuti sigurnoj i srećnoj budućnosti - rekao je Vučić.

Koliko vas volimo

Predsednik je svim ljudima koji se useljavaju u nove stanove poželeo da uživaju u svom novom domu.

- Većina vas je došla iz banijskih i kordunaških sela i gradova, dalmatinske Zagore i čitave BiH. Znam kako vam je. Znate, moj otac je rođen u izbeglištvu između Svilajnca i Despotovca pošto su mu prethodno ubili oca. Svi oni što su zapadno od Drine i Dunava kažu nikada vi u Srbiji nećete razumeti šta nama Srbija znači i koliko mi Srbiju volimo. Mislim da je ovo pokazatelj koliko mi volimo vas i da vas nikada nećemo zaboraviti. Uvek smo uz svoj narod, gde god on živeo - kazao je predsednik, koji je pomenuo i porodicu Milojević, koja je dobila svoj stan, a ima najviše dece - četvoro.

Foto: Tanjug/V. Šporčić

 

Prema Vučićevim rečima, u Srbiji još 8.860 izbeglica iz stradanja devedesetih godina nema rešeno stambeno pitanje.

- Za sve njih potrudićemo se da obezbedimo krov nad glavom do 2028. godine i u to ćemo uložiti ukupno 200 miliona evra. Znam da sa setom i dalje mislite na svoja rodna mesta, ali činimo sve da se i ovde dobro osećate i da imate bolju budućnost. Jednom zauvek ćemo rešiti problem stambenog pitanja za sve izbeglice - rekao je on.

Bjelići: Selili smo se, živeli ko podstanari

Među onima koji su posle skoro 30 godina dobili ključeve od stana nalazi se i porodica Bjelić iz Krajine, koja je u Srbiju stigla 1995. godine u "Oluji". Kako su rekli, bilo je teško napustiti dom i doći u nepoznato.
- Nemam šta da kažem, bile su muke žive, ne poznaješ grad. Živeli smo kao podstanari - rekao je Đuro Bjelić iz Hrvatske. Njegova supruga Ljiljana Bjelić rekla je da je zajedno sa suprugom došla i njihova ćerka, koja je, nažalost, bolesna.
- Živimo na teritoriji Beograda, ali smo se selili. Sada smo trenutno u Zemunu. Mnogo mi znači krov nad glavom. Imam sreće sa gazdama jer su jako fini i korektni - rekla je ona. Kako je dodala, dobijaju socijalnu pomoć od 22.000 dinara, a očekuju da suprug dobije tuđu negu i pomoć. U stan će se useliti i njihova ćerka.

Najveći donator EU

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je Evropska unija ponosna što učestvuje u programu pomoći izbeglicama.

- Znam da ste prošli kroz teška vremena. Zato je i važna inicijativa zemalja bivše Jugoslavije i EU za pomoć izbeglim i raseljenim licima. EU je pouzdan partner koji pokriva 80 odsto troškova ovog programa - rekao je Žiofre i dodao da se program približava kraju i da je Srbija postigla veliki napredak u rešavanju problema raseljenih.

Srbija je do sada stambeno zbrinula 27.925 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija