• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.09.2023

07:05

Muškarci na udaru ove polne bolesti! Zabrinjavajuće brojke - pogađa najviše osobe u tridesetim godinama!

Shutterstock

Društvo

Muškarci na udaru ove polne bolesti! Zabrinjavajuće brojke - pogađa najviše osobe u tridesetim godinama!

Podeli vest

I prošle, 2022. godine broj obolelih od sifilisa u Srbiji zabeležio je porast, i to je u poslednjih 5 godina najveći broj zaraženih ovom bolešću koja se prenosi polnim putem.

Prema najnovijem izveštaju ozaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2022. godini u Srbiji je  prijavljeno 302 slučaja obolevanja od sifilisa.

Broj prijavljenih slučajeva sifilisa u 2022. godini je veći za 27 odsto u poređenju sa 2021. godinom, kada je registrovano 238 slučajeva - navodi se u izveštaju "Batuta".

Naime, 2018. godine bilo je 206 obolelih od sifilisa, 2019 - 203, naredne 2020. godine je bio 162, 2021 - 238, a prošle 2022 - 302.

U 2022. godini najveći broj slučajeva zabeležen je u Beogradu - 157.

- U apsolutnom broju slučajeva u Beogradu dominiraju muškarci - 150 slučajeva, uz pretpostavku da je veći deo registrovanih slučajeva među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima (MSM), kao i 2020. i 2021. godine. U Vojvodini je ukupno registrovano 116 slučajeva, a najveći broj slučajeva u Vojvodini je notiran u Južnobačkom okrugu (95). U centralnoj Srbiji, najviše stope incidencije po okruzima registrovane su u Pirotskom, Zaječarskom, Borskom, Mačvanskom,  Kolubarskom, Nišavskom i Šumadijskom - navodi se u izveštaju "Batuta".

Šest okruga nije prijavilo nijedan slučaj sifilisa a to su Braničevski, Podunavski, Zlatiborski, Pčinjski, Toplički i Jablanički. 

- Najveći broj prijavljenih slučajeva infektivnog sifilisa čine muškarci – 205, a najveća učestalost je u uzrasnoj grupi 20 do 39 godina. Inače, sveukupno najviše sifilisa registrovano je u životnoj dobi od 30 do 39 godina.

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu.

Promene se, takođe, mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji.

Bolest se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa, a obolele trudnice mogu preneti bolest na svoje dete tokom trudnoće ili porođaja.

Ne može se preneti preko toaletnih dasaka, kvaka, bazena, toplih kupki, kada, pozajmljene odeće ili pribora za jelo.

Bolest se prenosi sa obolelih osoba koje imaju promene karakteristične za primarni i sekundarni sifilis, ali koje često ostaju neprepoznate. Kod obolelih od sifilisa simptomi ostaju neprepoznati godinama, a uvek postoji rizik od kasnih komplikacija ukoliko se ne uključi adekvatna i pravovremena terapija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija