• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

03.09.2023

13:34

Veliki blagoslov! Svečana liturgija sa molebanom za buduće oficire

www.mod.gov.rs

Društvo

Veliki blagoslov! Svečana liturgija sa molebanom za buduće oficire

Podeli vest

Svečana liturgija sa molebanom povodom završetka školovanja kadeta 143. i 144. klase Vojne akademije i kadeta 9. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije koji će za nekoliko dana stupiti u profesionalnu vojnu službu održana je danas u hramu Svetog Save na Vračaru.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop lipljanski i vojni Dositej uz sasluženje vojnog sveštenika Vojne akademije majora Nemanje Perovića, vojnog sveštenika Vojne gimnazije kapetana Slavka Papića i sveštenika Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. 

Tokom liturgije, Apostol je čitao kadet 11. klase Medicinskog fakulteta VMA Milan Ličanin, nakon čega su se, po sopstvenoj volji, kadeti završne godine pričestili. 

Foto: www.mod.gov.rs

 

Na kraju liturgije, episkop Dositej budućim oficirima Vojske Srbije preneo je blagoslov i čestitke Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija povodom završetka školovanja i buduće promocije u prve oficirske činove. 

- Od uvek je u srpskom narodu bilo časno biti oficir. Naš narod veoma poštuje oficirski čin i voli svoju vojsku. Zaista je uzvišeno i časno biti srpski oficir, ali koliko je časno toliko je i odgovorno, jer mi živimo na balkanskim prostorima i veoma često smo u situaciji da moramo da branimo svoju otadžbinu. S toga su pre svih srpski oficiri ti koji treba prvi da reaguju u takvim teškim situacijama, teškim istorijskim okolnostima i da donose mudre i hrabre odluke. Pred vama nije lak zadatak, ali setite se svojih predaka koji uvek treba da su vam uzori - rekao je episkop Dositej  i blagoslovio buduće potporučnike Vojske Srbije. 

Foto: www.mod.gov.rs

 

 

Današnjoj liturgiji, osim budućih oficira, prisustvovali su načelnik Vojne akademije vanr. prof. dr Srđan Blagojević i komandant Kadetske brigade pukovnik Milan Končar sa saradnicima.

Foto:  

Foto:  

Foto:  




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija