• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer

04.09.2023

07:05

Sifilis hara Srbijom! Stručnjaci otkrivaju kako da prepoznate simptome!

Freepik

Društvo

Sifilis hara Srbijom! Stručnjaci otkrivaju kako da prepoznate simptome!

Podeli vest

Srbijom hara sifilis! Na ovo ukazuju zvanični podaci o zaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut". U najnovijem izveštaju koji je objavljen, navodi se da je prošle godine broj obolelih od sifilisa u Srbiji zabeležio porast, odnosno da je u poslednjih pet godina najveći broj zaraženih ovom bolešću koja se prenosi polnim putem.

Naime, samo prošle godine je prijavljeno čak 302 slučaja obolevanja od sifilisa
- Broj prijavljenih slučajeva sifilisa u 2022. godini je veći za 27 odsto u poređenju sa 2021. godinom, kada je registrovano 238 slučajeva. Najveći broj slučajeva je zabeležen u Beogradu - navodi se u izveštaju "Batuta".


Najviše muškaraca


U izveštaju se ističe da je veći deo registrovanih slučajeva među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima (MSM).
- U Vojvodini je ukupno registrovano 116 slučajeva, a najveći broj slučajeva u Vojvodini je notiran u Južnobačkom okrugu (95). U centralnoj Srbiji, najviše stope incidencije po okruzima registrovane su u Pirotskom, Zaječarskom, Borskom, Mačvanskom,  Kolubarskom, Nišavskom i Šumadijskom - navodi se u izveštaju "Batuta".
Šest okruga nije prijavilo nijedan slučaj sifilisa, a to su Braničevski, Podunavski, Zlatiborski, Pčinjski, Toplički i Jablanički. 
- Najveći broj prijavljenih slučajeva infektivnog sifilisa čine muškarci - 205, a najveća učestalost je u uzrasnoj grupi 20 do 39 godina. Inače, sveukupno najviše sifilisa registrovano je u životnoj dobi od 30 do 39 godina. Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu. Promene se, takođe, mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji. Bolest se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa, a obolele trudnice mogu preneti bolest na svoje dete tokom trudnoće ili porođaja - kažu stručnjaci ovog Instituta.
Kod obolelih od sifilisa simptomi ostaju neprepoznati godinama, a uvek postoji rizik od kasnih komplikacija ukoliko se ne uključi adekvatna i pravovremena terapija.

Foto: Zoran Sinko

 

Urolog dr Aleksandar Milošević da sifilis koji se ponovo vratio u ima tri faze razvoja.
 - Ovo je bila bolest prošlosti, a sada je bolest sadašnjice. Simptomi se teško prepoznaju. Prva faza je sa malim ranicama, ali kod žena se skoro ništa ne vidi. Možda se tek nešto primeti na malim usnama, ali bezbolne su. Tada je najprenosiviji, najinfektivniji. Kasnije, kada pređe u krv, na mozak, teško je lečiv, ali manje prenosiv. Prezevervativ nije jedina zaštita i najbolja preventiva. Sifilis može da se prenese zbog grešaka koje većina nas pravi. Mladi se uglavnom obriju pre intimnog odnosa, što utiče na lakše prenošenje. Poslednja faza može da stvori pacijentu halucinacije, jer utiče na mozak. Sifilis je bio bolest najčešće bogatih ljudi jer su oni menjali partnerke, imali su lepe žene lakog morala, zarađivali su ga i prenosili su ga. Najgore je to što je sifilis neprepoznatljiv u početku - rekao je dr Milošević.


Ne znaju da su zaraženi


Kako navodi, zabrinjavajuće je to što ne znamo ko nam šta donosi. 
- Srbija nije imala sifilis do pre deset godina, a sada sa svih strana imamo pridošlice. Kod mene je za godinu dana tri pacijenta došlo u ordinaciju sa ovom bolešću. Ne znamo koliko ih ima koji nemaju simptome i prenose ga. Prva faza može da traje godinu do dve dana. Zarazni ste, a ne znate da imate sifilis. Preventiva je da svaki mladi čovek treba da ode na kontrolu s vremena na vreme. Oba partnera moraju da se leče, inače nema efekta. Podjedanko su ugroženi i žene i muškarci, samo što je kod žena skriveniji. Alarmantna je situacija. Škola seksualnosti ne postoji, čak ni na Medicinskom fakultetu -  rekao je Milošević. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija