• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.09.2023

15:13

Nema više "lovačkih" priča, uvodi se obavezna obuka za lovce! Lovočuvari dobijaju nova zaduženja!

Fotoilustracija/Clipart

Društvo

Nema više "lovačkih" priča, uvodi se obavezna obuka za lovce! Lovočuvari dobijaju nova zaduženja!

Podeli vest

Izmene Zakona o divljači i lovu se odnose na podizanje mera bezbednosti i obavezne obuke za lovce , s obzirom da se pod lovom podrazumeva korišćenje vatrenog oružja.

Direktor Uprave za šume Saša Stamatović izjavio je danas da se najveći deo izmena i dopuna Zakona o divljači i lovu, koje su u pripremi, tiče podizanja mera bezbednosti, te da će obavezna obuka za lovce biti jedna od novosti.

- Krenuli smo od predloženih izmena i dopuna zakona koji smo dobili od Lovačkog saveza Srbije, i u suštini najbitniji deo odnosi se na podizanje mera bezbednosti s obzirom da lovstvo kao aktivnost podrazumeva korišćenje vatrenog oružja. Jedan deo izmena tiče se uvođenja obaveznih obuka za lovce koje će se obavljati po programu obuka i u izmenama taj posao je delegiran da sprovodi organizovano Lovački savez kao krovna lovačka organizacija - rekao je Stamatović.

U okviru tih izmena, dodaje Stamatović, kao preventivna mera na podizanju bezbednosti sa korišćenjem oružja dodatno će biti uređen i deo koji se tiče represivnih mera.

- Za dobijanje lovne karte, kao prava za lov, dodali smo obavezu pohađanja tih obuka i uslov da nema izrečene mere zabrane bavljenja lovom, to je jedna od novina. Ranije je bila praksa da ukoliko neko napravi prekršaj vezan za bezbednost, neadekvatno korišćenje oružja, kroz određeni disciplinski postupak u lovačkom udruženju bude isključen. Ali, to je davalo mogućnost da on ode u susedno lovište i radi istu stvar. Sada smo uspostavili jedan instrument privremenog oduzimanja prava na lov za određene prekršaje vezano za mere bezbednosti, a ukoliko se to prekrši u ponovljenom slučaju onda bi se pravo na lov oduzelo trajno - objasnio je Stamatović.

Na taj način, ističe Stamatović, žele da iz lovstva isključe ljude koji nisu dovoljno zreli da budu deo grupacije koja se zovu lovci i dobijaju pravo korišćenja oružja.

Lovočuvari dobijaju nova zaduženja

Drugi deo izmena se tiče popravljanja nekih određenih nedostataka u samom propisu, a reč je o izmeni samo jedne reči u regulativi, koja kaže da je lovočuvar ranije bio "obavezno" naoružan službenim oružjem, a sada da "može biti".

- Lovočuvar nije neprestano tokom vršenja svog posla naoružan oružjem, u banalnom primeru - kada sedi u kancelariji ima pušku na ramenu i to je pravilo određene nedostatke i probleme u smislu da ukoliko neko radi kao lovočuvar onda iz koje kakvih privatnih razloga ga neko prijavi policiji,pa onda on izgubi pravo na oružje i automatski je gubio posao, a pritom svoj posao obavlja na kvalitetan i dobar način. Time znači isključujemo tu mogućnost, i da, on i dalje ima pravo na to oružje - objašnjava Stamatović.

On je ukazao na to da lovačko oružje koje lovočuvari koriste ima namenu isključivo za vršenje posla lovočuvara, odnosno da on poteže oružje na lovokradice ili na bilo koje druge ljude, već je namenjeno za vršenje sanitarnog uzgojnog odstrela, i obavljanja tih poslova, ili čak i za njegovu ličnu bezbednost ukoliko se prilikom kretanja lovočuvara kroz šumu pojavi određena divljač koja je opasna po njegovu bezbednost.

- Još jedna izmena vezana za nadležnost lovočuvara je da je njemu dato pravo i obaveza da ljude koji u toku vršenja lova ne poštuju određene bezbednosne procedure može automatski da udalji iz lovišta - dodaje Stamatović.

Ugovor o gazdovanju na 20 godina

Jedan deo izmena je vezan za način godišnjeg gazdovanja, kaže Stamatović, odnosno uvođenje mogućnosti da se godišnji plan gazdovanja izmeni u toku godine ukoliko se dese prirodne katastrofe, nepogode, i na primeru ove godine afrička kuga svinja (AKS), koje menjaju stanje populacije u toku godine

- Zbog toga smo sebi, državnoj upravi praktično dali mandat da ministarstvo usled takvih izmena kao što je pojava AKS može naložiti izmenu godišnjeg plana gazdovanja i time praktično sistem planiranja i realizacije planova napravili adaptivnim, da usled nečega što se promeni možemo da reagujemo - rekao je Stamatović.

Jedan set izmena tiče se, takođe, nekih uočenih nedostataka vezano za dužinu trajanja dodele ugovora o gazdovanju lovišta, kaže Stamatović i objašnjava da sada stoji da se za lovišta posebne namene ugovori dodeljuju na 20 godina, a za ostala lovišta na 10 godina.

- Sada to menjamo, ugovori koji su bili na 10 idu na 20 godina, a oni na 20 na neodređeno vreme. Time se povećava investicioni kapacitet jer postoji dosta vrsta divljači gde je ciklus proizvodnje 12, 13, 15 godina i to je bilo destimulativno za korisnike lovišta - da uđu u određenu investiciju gde nemaju bezbednost da će moći da realizuju - rekao je Stamatović.

Na primer, dodaje, investirate u neki reprocentar ili u nešto uložite sredstva, a onda nemate bezbednost da ćete vi moći da uživate u plodovima te investicije i mislimo da ćemo na taj način da podignemo i fondove divljači i da povećamo i intenzitet gazdovanja.

- Primera radi, takođe možete da napravite poligon, intenzivan, za lov fazana. Fazansko pile koje košta x dinara vi ćete ga unovčiti tri do četiri puta većem iznosu kroz realizaciju odstrela - navodi Stamatović.

Poslednji set izmena se tiče kaznenih odredbi, dodaje on, s obzirom da se posebnim propisima uređuju prekršajni i privredni prestupi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija